Elmagyarázó: Selejtes vészjelzők

A hatósági vizsgálatok szerint a magyar boltokban kapható szén-monoxid-érzékelők többsége nem vagy csak később jelzi, ha nagy a baj. Egy tavalyi felmérés szerint a magyar háztartások mintegy kétharmadában van olyan berendezés, amelyekből szén-monoxid szivároghat a lakótérbe. A mérőket mindenképpen tüzeléstechnikai szaküzletben érdemes vásárolni.

Ország-világMunkatársunktól2016. 10. 06. csütörtök2016. 10. 06.
Elmagyarázó: Selejtes vészjelzők

- Ajánlatos olyan terméket venni, amelyhez részletes leírás, magyar nyelvű használati útmutató tartozik. A készüléket szakember szerelje fel.

- A jelzőberendezést a fűtőberendezéstől 1-1,5 méter távolságra helyezzük 1,5-2 méter magasságban, a falak sarkától pedig minimum 30 cm távolságra.

- A készüléken lennie kell teszt- vagy próbagombnak, amely segítségével ellenőrizhető, hogy működik-e.

- Ha jelez a készülék, azonnal menjünk a szabadba és szellőztessünk alaposan. Csak akkor szabad gondolni az érzékelő hibájára, ha az a szellőztetést követően még 15 perc múlva is jelzést ad.

- A termék csak a gyártó által meghatározott ideig használható, ezért fontos a készüléket legkésőbb a határidő lejártakor cserélni.

- A készülékek életmentőek lehetnek, de nem szabad kizárólag a szén-monoxid-mérőre bízni a család életét. A fűtőberendezéseket minden évben kötelező ellenőriztetni. És arról is gondoskodjunk, hogy a kéményseprők elvégezhessék a rendszeres ellenőrzést.

Forrás: Pénzcentrum

Ezek is érdekelhetnek