Eltáncolt macskaéletek

VILÁGTURNÉJA SORÁN novemberben Budapestre érkezik a legendás, eredeti angol Cats. A Macskákat harminc évig a londoni West End, a New York-i Broadway és sok más város legsikeresebb musicaljeként jegyezték, köszönhetően többek között T. S. Eliot irodalmi Nobel-díjas költő Macskák könyve című remekművének és Andrew Lloyd Webber mágikus zenéjének. A musicalt tíz nyelvre fordították le, eddig 26 országban mutatták be, több mint 300 városban 50 millió néző ünnepelte a sikert.

Ország-világMunkatársunktól2016. 10. 15. szombat2016. 10. 15.
Eltáncolt macskaéletek

Hamarosan a magyar rajongóknak is dorombolnak a világ körüli turnén szereplő londoni Cats előadás macskái! Ugyanis a musical november 17-én, 18-án és 19-én, négy alkalommal Budapesten, a SYMA Csarnokban lesz látható, Cameron Mackintosh és Andrew Lloyd Webber cége, a Really Useful Group produkciójában.

Hogy kezdődött a diadalmenet?

A zseniális költő-zeneszerző páros „egymásra találásából” Trevor Nunn rendező, Gillian Lynne koreográfus, valamint John Napier díszlet- és jelmeztervező mágikus erejű színpadi alkotást hozott létre, amit 1981. május 11-én mutattak be Londonban. A Cats tarolt, sikere évtizedek óta töretlen világszerte! Csak Londonban majdnem 9000- szer adták elő, idén május 11-én ünnepelték a 35 éves játszási rekordját.

Az angol színjátszás legnagyobb megbecsülését, a színészóriás Laurence Olivier után elnevezett Olivier-díjat is megkapta mint a legjobb musical, a New York-i Broadwayn pedig 7 Tony-díjjal büszkélkedhet, többek között a legjobb musical és a legjobb rendezés kategóriában.

Mi teszi egyedülállóvá a Macskákat?

A fantáziát, drámát és romantikát ötvöző előadás. Webber zenéje, az elképesztő látványvilágot bemutató díszlettervezés, a macskák egyéniségét kifejező jelmezek és a váratlan elemekben bővelkedő koreográfia ritkán látott, különleges egységet alkot. Nem véletlen, hogy a nagyon is emberi tulajdonságokkal bíró, az életüket eltáncoló-eldaloló macskák történetének turnéelőadásairól rengeteg elismerő kritika jelent meg, többek között a Timesban, a Daily Mirrorban, a Metróban és a Daily Expressben is.

A leghíresebb színpadi előadók közül sokan a Cats egy-egy szerepével kezdték sikereiket, például Elaine Paige (Grizabella), Wayne Sleep (Mungojerrie), Bonnie Langford (Rumpleteazer), Paul Nicholas (Rum Tum tugger), Brian Blessed (régi Mózes), Sarah Brightman (Jemima), Rosemarie Ford (Bombalurina, Grizabella). Az utazó társulat a londoni Palladium színházban is megfordult 2014- ben, ahol Nichole Scherzinger játszotta Grizabella szerepét olyan elsöprő sikerrel, ami kiugró állomása lett nemzetközi musicalkarrierjének. Utána a nálunk Brian Mayjel közös koncertjeiről ismert Kerry Ellis vette át Baby Griz, majd Grizabella szerepét a Palladiumban.

A SYMA Csarnokban az előadás angol szövege magyar fordításban is olvasható lesz a színpad két oldalán elhelyezett kivetítőkön.

A mostani előadás meglepetést is tartogat: Webber két új dalt írt a musicalhez.

Ezek is érdekelhetnek