Fából vaskarika - Ez lenne a nagy olimpiai álom?

Akár 10 milliárd dolláros veszteséget is elérhetnek a riói ötkarikás játékok költségei. Míg a szervezési költségek a 15 milliárd dollárt is meghaladhatták, a jegyeladásokból, szponzorációból, a játékokhoz közvetlenül kapcsolódó kereskedelmi forgalomból és a televíziós közvetítésekből csupán 3,5-4 milliárd folyt be. A gazdaság megélénkülésére kevés az esély a közeljövőben.

Ország-világMarkos Mária2016. 10. 30. vasárnap2016. 10. 30.

Kép: RIO DE JANEIRO, BRAZIL - AUGUST 06: Fans enjoy the atmosphere on Day 1 of the Rio 2016 Olympic Games at the Beach Volleyball Arena on August 6, 2016 in Rio de Janeiro, Brazil. (Photo by Quinn Rooney/Getty Images), Fotó: Quinn Rooney

Beach Volleyball - Olympics: Day 1
RIO DE JANEIRO, BRAZIL - AUGUST 06: Fans enjoy the atmosphere on Day 1 of the Rio 2016 Olympic Games at the Beach Volleyball Arena on August 6, 2016 in Rio de Janeiro, Brazil. (Photo by Quinn Rooney/Getty Images)
Fotó: Quinn Rooney

A gyenge közbiztonság miatt az olimpia után nem várható a turizmus fellendülése sem a városban, sem Brazíliában. A játékokra korábban 380–420 ezer látogatót vártak, ami messze elmaradt a 2014-es focivébé egymilliós vendégszámától.

Rio ráadásul úszik az adósságban annak ellenére, hogy nyáron gyorssegélyt kapott a szövetségi költségvetésből. Az amerikai Standard and Poor’s emiatt már napokkal az olimpia zárása után három fokozattal is lerontotta Rio de Janeiro szövetségi állam adósbesorolását – ami akár azt is jelentheti, hogy ha nem következik be jelentős előrelépés, akkor Rio menthetetlenül csődbe kerül.

Ezek is érdekelhetnek