Görögországi tiltakozás, korhatár nélkül - Feltűnően durván bántak a nyugdíjasokkal

Görög nyugdíjasok vonultak az utcákra, az ellen tüntetve, hogy nem tudnak megélni az átlagosan 400 eurós (123 ezer forintnak megfelelő) nyugdíjukból. A nyugdíjak csökkentése ellen tiltakozókkal szemben könnygázt vetett be a görög rendőrség.

Ország-világMarkos Mária2016. 10. 07. péntek2016. 10. 07.

Kép: Greek pensioners shout slogans during a demonstration against planned pension cuts, in Athens, Greece, October 3, 2016. REUTERS/Alkis Konstantinidis - RTSQIKM, Fotó: © Alkis Konstantinidis / Reuter

Greek pensioners shout slogans during a demonstration against planned pension cuts, in Athens
Greek pensioners shout slogans during a demonstration against planned pension cuts, in Athens, Greece, October 3, 2016. REUTERS/Alkis Konstantinidis - RTSQIKM
Fotó: © Alkis Konstantinidis / Reuter

A több száz fős tömeg megpróbált felborítani egy rendőrségi buszt, illetve megpróbáltak áttörni a rohamrendőrök gyűrűjén is.

A görög válságot követő megszorítások miatt akkora mértékben csökkentek a nyugdíjak, hogy azok mostanra a válság előtti értékükhöz képest 25–55 százalékkal kevesebbet érnek. Alekszisz Ciprasz kormányának a nyugdíjak csökkentéséből 1 milliárd eurót kell kigazdálkodnia a nemzetközi hitelek feltételéül. A Nemzeti Nyugdíjháló adatai szerint a nyugdíjasok majdnem fele már a szegénységi küszöb alatt él.

Ezek is érdekelhetnek