Másnaposság nélkül

A minőségi borok és ne a pancsolt lőrék vigyék hírét a Szépasszony-völgynek – erre törekszik Eger város és a Hegyközség is. Az idén először rendezték meg a szüreti pincefesztivált, bár nagy múltra tekint vissza az egri Szépasszonyvölgy. Oda kell figyelni, mit árulnak, néhány éve pancsolt borokkal botránkoztatták meg a turistákat. Ma egyre több jó borászat lát fantáziát a völgyben, s remek borokat is kortyolhatunk.

Ország-világPalágyi Edit2016. 10. 25. kedd2016. 10. 25.

Kép: Szászi Endre ökológiai borászata balaton felvidék szent györgy hegy vidék íze füstös konyha főzés gasztronómia vendéglátás szőlő 2014 06 04 Fotó: Kállai Márton

Másnaposság nélkül
Szászi Endre ökológiai borászata balaton felvidék szent györgy hegy vidék íze füstös konyha főzés gasztronómia vendéglátás szőlő 2014 06 04 Fotó: Kállai Márton

– Az a baj, hogy a város nagyon hosszú, mi lesz, ha míg haladunk, cseppről cseppre kiszáradunk? – aggódott a kisbíró az egri szüreti menet élén, s buzdította borivásra a minap a völgybe vonulókat.

Mint Habis László polgármester lapunknak nyilatkozta: 
– Az egri borvidék évről évre kiemelkedően szerepel a borversenyeken, például Bordeaux-ból az idén 18 érmet hozott el. A Hegyközség piackutatással vizsgálja, mely fajták a legnépszerűbbek, s ehhez igazítják az új szőlőtelepítést. A hegy leve nem csak a bikavér: a vörösek és fehérek aránya Egerben csaknem egyenlő, a fehér fajtákat nagyobb területen termelik. Sikert aratott az új fehér cuvée, az Egri csillag is. Már a minőségi ivók is betérhetnek a Szépasszony-völgy pincéibe – mondja.

A Szépasszony-völgyi víkendet a város kulturális programokkal is erősítette, ezért hozták létre a Mátrai Turisztikai Látogatóközpontot. Húsznál több pince vett részt a programokban – például filmvetítéssel, táncos mulatsággal, pinceszínházzal és a nemzetek konyhájának étkeivel. A borisszák lopóztak, az antialkoholisták frissen préselt mustot kóstoltak. – Nem célunk az ünneprontás, de ma is akad pince, ahonnan csalódottan fordul ki a vendég.

Van viszont legalább fél tucat olyan borászat itt, melyet bátran ajánlunk az igényesebbeknek is – értékelik a konkurenciát az egyik helyen. Korábban megesett, hogy a vendég a hordó mellett még jóféle nedűt kóstolt, majd abból kért elvitelre, de otthon keserűen konstatálta, hogy a kettő köszönő viszonyban sincs egymással.

– A vendégek már tudatosan választanak, édes vörösbort csak a külföldiek kérnek. Az egyetemisták is elüldögélnek a rozé mellett, majd a végén komoly vöröset rendelnek: ilyen a zászlóshajónk, a Superior bikavér – tudjuk meg a Petrény Pince üzletvezetőjétől. Felszolgálóik a belső képzés jóvoltából hozzáértőek, s itt sem lédig, sem PET-palackos itókát nem tartanak.

– A jónak ígérkező bor mellett azt is figyeltük, hol kínálnak harapnivalót, sajtot, frissen sült pogácsát. Akadt olyan hely is, ahol azért nem kóstoltunk bort, mert műanyag pohárból kellett volna inni – meséli egy Pest megyéből érkezett pár. Remélik, az egri minőséget az is igazolja, hogy a másnapos fejfájás elmarad…

Ezek is érdekelhetnek