Pásztorok miniben - a téesz juhászatában nem volt átütő siker

Ezt írtuk... (október első hetében) a Szabad Föld 10, 20, 30, 40, 50 és 60 és 70 évvel ezelőtti számaiban.

Ország-világSZF-ajánló2016. 10. 12. szerda2016. 10. 12.
Pásztorok miniben - a téesz juhászatában nem volt átütő siker

1946.
Hatalmas tömeggyűlés nyitotta meg a Magyar Kommunista Párt III. kongresszusát. Órákon át özönlöttek a küldöttek, munkások és parasztok, a negyedmilliós tömeg szinte teljesen megtöltötte a Hősök terét. Kádár János köszöntője után Rákosi Mátyás emelkedett szólásra. „Meg kell állapítsuk, kinek építjük ezt az országot! Itt az ideje, hogy minden vonalon változás történjen, és a magyar dolgozók megkapják jutalmukat. Aki ezt nem akarja megérteni, azt majd észre térítjük!” Szavait tomboló lelkesedés fogadta, és kétszázötvenezer torok kiáltotta: „Ha a tőkés szabotál, odaüt a proletár!; Munkásököl, vasököl, odacsap, hogyha köll!”

1956.
A Minisztertanács a személyi kultusz egyes maradványainak felszámolása érdekében több elnevezést megváltoztatott. A Rákosi Mátyás Vas- és Fémművek nevét Csepel Vas- és Fémművekre változtatta. A Rákosi Mátyás Nehézipari Műszaki Egyetem új elnevezése: Nehézipari Műszaki Egyetem. A Rákosi Mátyás Tanulmányi Érdemérmet a jövőben Egyetemi és Főiskolai Tanulmányi Érdemérem elnevezéssel adományozzák, a már kiadott kitüntetéseket kicserélik. A Rákosi Mátyás Egyetemi és Főiskolai Ösztöndíj új elnevezése: Népköztársasági Egyetemi és Főiskolai Ösztöndíj.

1966.
Szeptember utolsó napján a Balatonról igyekeztünk Pest felé a műúton, de Balatonfüredtől a fővárosig ugyan minden benzinkútnál megpróbáltunk tankolni, de sehol nem adtak benzint. A kútkezelők szerint a hónap utolsó napján nem adhatnak el benzint, mert ez az elszámolás napja, jöjjünk vissza másnap. Miért? A hó utolsó napján álljanak le a kocsik vagy ilyenkor mindenki vigyen magával benzintartályt?

1976.
A hosszúpályi téesz juhászatában tízen dolgozunk. Brigádunk számára védőruhaként esőkabátokat vásároltak. Sajnos a kabátokat a minidivat szerint tervezték és gyártották: hosszuk a térdig sem ér, így a lepergő eső a nadrágunkat áztatja, a gumicsizmánkba pedig pocsolyát képez. Kérjük, ne a divatirányzattal törődjenek az illetékesek, hanem a pásztoremberek számára mindig maxi esőkabátot készítsenek.

1986.
Szeptember 27-én elhunyt Ruttkai Éva Kossuth-díjas, kétszeres Jászai Mari-díjas színésznő, érdemes és kiváló művész. Mindössze ötvennyolc évet élt, de abból ötvenhatot színpadon. Az ország örömére vitathatatlanul ő volt a legnagyobb magyar színésznő. Ruttkai Éva hosszabb ideje küzdött már az életére törő betegséggel, a néző nem sejthette, hogy az este teljes élményt nyújtó művész napközben fájdalmak foglya.

1996.
Közzétette 1996-os beszámolóját a Román Hírszerző Szolgálat. A tavalyihoz képest lényeges változás, hogy eltűnt belőle az úgynevezett „magyar veszély” emlegetése. Fő veszélyforrásként az idén az ország gazdasági helyzetének aláásása mutatkozott. Az olasz maffia, a Cosa Nostra, főleg a román szálloda- és kaszinóvilágban tevékenykedik. Az orosz és ukrán maffiák speciális területe a narkóterrorizmus. Súlyosbodó nyomást gyakorol a társadalomra a cigány klánok sokasága, melyek néhány nagyvárost már fel is osztottak maguk között, és óriási pénzösszegeket halmoztak fel.

2006.
„Demokrata az, aki ragaszkodik a szabadsághoz, de nem él vissza vele. Aki nemcsak eltűri a másságot, de próbálja megérteni is. Aki sosem kelt félelmet másokban. Aki sosem gondolja, hogy letéteményese az egy és kizárólagos igazságnak. Aki nem hazaárulózza le embertársait, csak mert mást gondolnak az országról, a világról, mint ő. Demokrata az, aki nemcsak dumál róla, hanem úgy is élt, mint egy demokrata.”
(Dés László zeneszerző)

Ezek is érdekelhetnek