Storck alaposan kiéhezteti a szurkolókat

Palágyi Béla Sportnapló rovata.

Ország-világPalágyi Béla2016. 10. 07. péntek2016. 10. 07.
Storck alaposan kiéhezteti a szurkolókat

Bernd Storck szövetségi kapitány alaposan kiéhezteti a labdarúgó-szurkolókat: három hétig kell nélkülözniük a labdapattogást az NB I-ben, ami a szakmában nem kis vihart kavart. Hogy a kapitánynak volt-e igaza, az a majd most pénteken este 20.45-kor kezdődő világbajnoki selejtezőn dől el. Az ellenfél Svájc válogatottja lesz a Groupama Arénában.

Mindenképpen győznünk kell ahhoz, hogy a csapat kiköszörülje a nem régi feröeri 0-0-s csorbát és esélye legyen kijutni a 2018-as oroszországi világbajnokságra.

A közönségre nem lehet panasz: a jegyek már hetekkel ezelőtt, elővételben elfogytak. A szakvezetésnek volt kikből válogatnia: negyven játékost teszteltek Telkiben, s a közös felkészülés után 23-an maradtak.

Svájc félelmetes belépővel érkezik az Üllői útra: legyőzte a friss Európa-bajnok Portugáliát – viszont kénytelen nélkülözni két klasszisát. Johan Djourou, a Hamburgban légióskodó hátvéd megsérült, a válogatott másik sztárja, Granit Xhaka pedig a portugálok ellen piros lapot kapott, így az eltiltását tölti ellenünk.

Ha azt mondom, „Svájc” – sok minden eszünkbe jut a futballmúltunkból. Ahogyan azt a Nemzeti Sport retrooldalán olvashattuk, 105 évvel ezelőtt (istenem, hogy rohan az idő még a futballban is…) Schlosser hat góljával 9-0-ra vertük mai ellenfelünket. Igaz, emlékezhetünk a „svájci reteszre” is, amit Puskásék is csak nehezen tudtak feltörni. No és 1954, a magyar labdarúgás egyik Mohácsa: Bernben a világbajnoki döntőt (2-0-s vezetés után) 2-3 arányban elbuktuk az NSZK ellen. A nyári Európa-bajnokság szép közönségsikert hozott, a sportág hívei már a kijutást is kitörő örömmel fogadták. Azt pedig, hogy Ausztriát legyőztük és Portugáliával döntetlent értünk el, igazi bónuszként fogták fel, még a belgák elleni 0-4-et is megbocsátották…

Egyszóval akad nosztalgiázni való bőven, azért persze az emlékeink közé befér még egy-két szép győzelem. Bármi is lesz a végeredmény, a világbajnoki selejtező ringlispílje nem áll meg: a válogatott hétfőn este Lettország együttesével méri össze a tudását.

A kapitány kerete bőséges.
Kapusok: Dibusz Dénes, Gulácsi Péter, Megyeri Balázs.
Védők: Bese Barnabás, Fiola Attila, Guzmics Richárd, Kádár Tamás, Korcsmár Zsolt, Korhut Mihály, Lang Ádám.
Középpályások: Elek Ákos, Gera Zoltán, Nagy Ádám, Vida Máté.
Csatárok: Bognár István, Dzsudzsák Balázs, Gyurcsó Ádám, Kleinheisler László, Lovrencsics Gergő, Németh Krisztián, Nikolics Nemanja, Stieber Zoltán, Szalai Ádám.

Ezek is érdekelhetnek