Bírni kell a pörgést

A VÉSZHELYZETEN nevelkedett ápolónő a valóságban is átéli az életmentés izgalmát. Az orvosok mellett helytálló nővérek fontos részesei a gyógyító csapatmunkának. Az egri Markhot Ferenc Oktatókórház csapata országos szakmai versenyt nyert, egy évig viselhetik az Ápolói Hivatás Mesterei címet.

Ország-világPalágyi Edit2016. 11. 15. kedd2016. 11. 15.

Fotó: Gal Gabor +36303330726

Bírni kell a pörgést Fotó: Gal Gabor +36303330726

Ha valakit egyszer rabul ejt a segítő hivatás és megtapasztalja a szépségeit, többé nem vágyik másra – mondja Földiné Gyetvai Tímea, a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara országos szakmai versenyét megnyert egri csapat tagja, hogy miért ragaszkodik a munkájához. Tíz éve áll a betegágy mellett, s egy rövid kihagyást megélt ugyan a pályáján, de a szíve visszahúzta az egészségügybe.

A reumatológián sok idős beteggel találkozik, akiket összehangolt csapatmunkában kezel az orvos, a fizikoterapeuta és a gyógytornász, de szükségük van az ápoló figyelmére, segítségére is. – Ha a szemükben meglátom a hálát, már érdemes volt aznap bejönnöm – magyarázza, miből merít erőt. – Senki sem csak a pénzért vállalja ezt a megterhelő munkát, bár persze jól jött a nemrégiben kapott kis fizetésemelés is – mondja Szikora Csabáné, aki 25 éve egészségügyi dolgozó. A fül-orr-gégészeten, ahol osztályos nővér, sokféle pácienssel kell megtalálnia a szót.

Akad köztük számos járóbeteg, érkeznek gyerekek mandulaműtétre: az ő gyors felépülésük szép pillanatokkal ajándékozza meg az ápolókat.

Kezelnek súlyos állapotú tumoros pácienseket is, és nagy rutin kell ahhoz, hogy a nővér tudja, hogyan szóljon hozzájuk, miként próbálja elviselhetőbbé tenni a kórházban töltött napjaikat.

– Legyen kitartó, elhivatott, jó csapatjátékos – sorolja dr. Szabóné Kovács Andrea, a belgyógyászat főnővérhelyettese, mi minden szükséges ahhoz, hogy valaki kiválóan művelje ezt a szakmát. A nővéreknek frissen kell tartaniuk elméleti ismereteiket is. Sokszor nagy felelősséget vállalnak, hiszen az ügyeleti időben megeshet, hogy gyorsan kell dönteniük: melyik tünet esetén hívjanak gyorsan orvost, mi az, ami még várhat, s mikor elég annyi, hogy ellátják és megnyugtatják a pácienst.

– Már 14 évesen a balesetet szenvedett nagymamám sebeit kötöztem, aztán a nagypapám otthoni ápolásából is kivettem a részem.

A Vészhelyzeten nőttem fel, még a műszakok után is azt néztem, míg bele nem aludtam – meséli a 26 éves Szávu Dalma, aki 4 éve dolgozik a sürgősségin. Itt bírni kell a stresszhelyzeteket, a pörgést, hiszen a betegek állapota egyik pillanatról a másikra változhat. Mi számára a sikerélmény? Például az, ha a frissen behozott stroke-os beteg a vérrög oldása után egy órával már emeli a kezét, amit előtte nem tudott.

„Dagad a mellünk a büszkeségtől. Végre fürdőzhet a dicsőségben a kórház, nem csak a rossz hírek terjednek az egészségügyről” – így gratulált az ápolónőknek egyik kollégájuk az egri intézmény folyosóján.

A négytagú csapat a fővárosban sikert aratott a kórház történetét bemutató kisfilmmel is: a sztori stílszerűen a várostrommal kezdődik, de az Irgalmas rend betegápolói is szerepet kaptak benne.

Jókora serleggel térhettek haza az egri nők, de a vetélkedés csak egyik epizódja a betegágy mellett töltött éveknek. Nekik is akadnak nehéz pillanataik, amikor úgy érzik, kiégtek, elegük van – de ezek csak átsuhanó gondolatok… Egy biztos: a nővérek szerint az egészségügy igazi csapatmunkát kíván, s ők a magánéletben is barátok, támogatják egymást, tartják a többiekben a lelket. Ha valaki nem illik egy-egy kórházi osztály csapatába, könnyebben lemorzsolódik, fordít hátat e hivatásnak. Állítják: a betegek közérzete jobb, ha összetartó közösség ápolja, gyógyítja őket.

Ezek is érdekelhetnek