Élhet még a remény

Uniós bírósági határozat adhat okot bizakodásra a károsult devizahiteleseknek. Uniós joggal élve nyerhetnek igazságot a bankokkal kötött szerződések hiányosságai miatt. A Magyar Nemzetnek nyilatkozott Lehmann György jogász, aki arra biztatja a devizahitellel károsultakat, nézzék át alaposan banki szerződésüket, hiszen ha hibát találnak benne, jobb eséllyel nyernek jogorvoslatot a pénzintézettel szemben.

Ország-világMunkatársunktól2016. 11. 25. péntek2016. 11. 25.
Élhet még a remény

De mit is jelent ez a gyakorlatban? Az Európai Bizottság döntése szerint ugyanis sem kamat, sem semmilyen más költség nem jár a banknak, ha tisztességtelenül szerződött ügyfelével. Mi számít tisztességtelen szerződésnek ebben az esetben?

A november 9-én hozott határozat szerint a lényeges feltételeket eltitkoló szerződések. Ezeknek a papíroknak ugyanis tartalmazniuk kell az összes, fizetésre vonatkozó kötelezettséget. Ez azonban még nem elég, az ügyfélnek aláírásával kell hitelesítenie az iratot. Ha a fontos részleteket a melléklet tartalmazza, akkor azt is. A tisztességtelen magatartást tanúsító hitelintézetek nem számolhatnak fel banki költségeket, kamatot. Lehmann György szerint a mostani határozatból kiderül, hogy ez a szabály már 2008 óta érvényben van az unióban, csak itthon nem nagyon alkalmazták (az ügyvéd szerint sok esetben fordult elő Magyarországon, hogy a fontos részleteket tartalmazó mellékleteket például nem írta alá az ügyfél). A részletes megkötés miatt sok szerződés hiányos lehet, ennélfogva tisztességtelen. Különösen nagy számba fordulhatnak elő ilyen hibás szerződések azok esetében, akik autóhitelt vettek igénybe.

Ezek is érdekelhetnek