Elúszott milliók - Kihátráltak - Mozgott a föld - Bocsánatos bűn - Hírmorzsák

A Szabad Föld hetilap Külvilág rovatában megjelent hírmorzsák.

Ország-világMunkatársunktól2016. 11. 25. péntek2016. 11. 25.
Elúszott milliók - Kihátráltak - Mozgott a föld - Bocsánatos bűn - Hírmorzsák


ELÚSZOTT MILLIÓK
Az ágya alatt bujkálva találták meg a rendőrök a kenyai úszószövetség korrupcióval vádolt elnökét. Az olimpiai bizottság alelnöki tisztségét is betöltő Ben Ekumbo a gyanú szerint a 2016-os riói felkészülésre szánt pénzből csípett le magának. Nem egyedül tette mindezt, Ekumbo már az ötödik gyanúsított a korrupciós ügyben. A rendőrség állítólag nem csak pénz eltüntetésére gyanakszik, de sportfelszereléseket is nyúlhattak le a korrupt vezetők. Az okozott kár értéke 6,4 millió dollár lehet.

KIHÁTRÁLTAK
A török miniszterelnök visszavonta azt a kormánypárti törvényjavaslatot, amely szerint felmenthetnék azokat a férfiakat, akiket kiskorúak szexuális zaklatásával vádolnak, ha feleségül veszik áldozatukat. A törvényjavaslat ellen széles körű tiltakozás bontakozott ki Törökországban, sok helyen tüntettek. A demonstrálók szerint a törvény bátorítaná a kiskorúak ellen elkövetett nemi erőszakot. Korábban az ENSZ is a törvényjavaslat visszavonására szólította fel a török kormányt.

MOZGOTT A FÖLD
Cunamiriasztást adtak ki a hatóságok Japánban, miután erős földrengés rázta meg  Fukusima tartományt. Több hullám már elérte a partot, de a szakértők szerint akár háromméteres szökőárra is számítani lehet. A fukusimai erőműben egy időre leállt a fűtőelemeket tartalmazó medence hűtése, de később ezt sikerült újraindítani. A hatóságok ezért arra szólították fel a lakosokat, hogy a magasabban fekvő területeken keressenek menedéket.

BOCSÁNATOS BŰN
Ferenc pápa véglegesen kiterjesztette az összes római katolikus papra a terhességmegszakításon átesett nők feloldozásának jogát, amely korábban csak a püspökök és a különleges gyóntatópapok kiváltsága volt. A pápa az abortusz megbocsátását ideiglenesen már ráruházta az összes papra a tavaly december 8-án kezdődött és november 20-án véget ért irgalmasság évére, de mostani bejelentésével végleg érvényben hagyta a rendelkezést. Ferenc pápa ugyanakkor elmondta: „Az abortusz súlyos bűn, mivel egyártatlan életnek vet véget.”

Ezek is érdekelhetnek