Erőltetett menetben

Aggódik az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ), hogy a kisboltok nagy nehezen tudják kigazdálkodni a kormány által javasolt bérnövelést, a minimálbér 15 százalékos, a garantált bérminimum 25 százalékos emelését. „A nemzetközi és néhány magyar áruházlánc most is havi bruttó 250–300 ezer forintos átlagjövedelmet biztosít munkavállalóinak, szemben a bruttó 160 ezer körüli kiskereskedelmi átlagkeresettel – mondta a vg.hu-nak Vámos György, az OKSZ főtitkára.

Ország-világMunkatársunktól2016. 11. 25. péntek2016. 11. 25.
Erőltetett menetben

Nekik is okozna némi többletterhet a tervezett emelés, de korántsem akkorát, mint a kisboltoknak, ahol gyakori a minimálbéres foglalkoztatás. A legnehezebb helyzetbe azok az élelmiszerboltok kerülhetnek, ahol a vevők árérzékenysége gátat szab az elérhető bevételnek, ezért itt a legalacsonyabbak a bérek. Ezekben mindössze bruttó 140 ezer forint az átlagfizetés, míg például a műszaki cikkeket és az illatszereket kínáló boltokban 180-190 ezer forintot lehet keresni. A kiskereskedelemben egyelőre a munkaerőhiány diktálja a tempót a bérpolitikának. 2013-ban még 1400–1700 között hullámzott a betöltetlen álláshelyek száma a kereskedelemben, tavaly háromezer fölé ugrott, az idén pedig a második negyedévben már elérte a 4600-at. Kedden azonban bejelentették, sikerült a kormánynak megállapodnia a munkavállalókkal és a munkaadókkal, bevezetik a megígért emelést.

Cserébe a kormány megígérte, jövőre 5 százalékkal csökkentik a járulékot, 2018-ban pedig újabb 2 százalékos járulékcsökkentés jöhet.
 

Ezek is érdekelhetnek