Északi lovasfellegvár

Világszínvonalú létesítménynek örvendhet a lovastársadalom: Szilvásváradon felavatták az 1,9 milliárd forintból elkészült fedeles lovardát, a Kincsem Lovasprogram legnagyobb vidéki beruházását.

Ország-világPE2016. 11. 21. hétfő2016. 11. 21.

Fotó: Gal Gabor +36303330726

Északi lovasfellegvár Fotó: Gal Gabor +36303330726

Az átadón Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter felhívta a figyelmet: a program emellett a Nemzeti Lovardában, Fábiánsebestyénben, Bábolnán és Mezőhegyesen fejleszti még a lovas létesítményeket. Híres védett lófajtáink egyike a lipicai, a róla elnevezett szilvásváradi lovasközpont összesen 6,8 milliárd forintból épül ki 2017-re, fő attrakcióként négy évszakban használható lovaspálya szolgálja majd a versenyzőket, a rendezvényeket pedig 6-7 ezer néző követheti a lelátóról.

A Szalajka-völgybe érkező kirándulók mellett a lóversenyek törzsközönsége is úti céljául választhatja Szilvásváradot, ugyanis évente ismét több rangos versenyt terveznek több lovas szakágban.

Lázár Vilmos, a Magyar Lovassport Szövetség elnöke nem tagadta, nosztalgiázni is szívesen jár Szilvásváradra, hiszen ő még versenyzett az itt rendezett 1984-es fogathajtóvb-n, s ez az esemény röpítette a magyar fogatsportot a világhír felé.

Bejelentette, a szilvásváradi helyszínnel megpályázzák 2018-ra a négyesfogat-hajtó vb-t, a következő évben pedig a világ kettes fogatai versengnének itt. Egyre több lovastúra-útvonal épül ki hazánkban, így a lipicai méneséről is híres település igazi lovasfellegvár, a nyeregben bejárható északi régió központja lehet.

A ménesgazdaság az utánpótlás nevelésének is nagyobb teret szán, így lovastáborokat is tartanak majd.

A Szalajka-völgyet évente mintegy félmillió kiránduló keresi fel, és 100 ezer vendégéjszakát töltenek el itt, tudtuk meg Szaniszló Lászlótól, a település polgármesterétől. A felpezsdülő lovasélettől azt várják, hogy hosszabb időre marasztalják a turistákat, s a programok munkahelyeket is teremtsenek.

Ezek is érdekelhetnek