Hamísítók bánatára új vízjel és biztonsági szál, illetve vakjel kerül a bankjegyekre

Az elmúlt években a megszokottnál sűrűbben történtek változások a forintbankók körül. Új címleteket adtak ki, régieket vontak vissza.

Ország-világdiju-2016. 11. 22. kedd2016. 11. 22.
Hamísítók bánatára új vízjel és biztonsági szál, illetve vakjel kerül a bankjegyekre

A régi húszezres bankókat például csak december 31-ig fogadják el az üzletekben. Aggodalomra nincs ok, december 31-ig bőven van még idő visszaváltani a régi bankjegyeket, a legtöbb pénzintézet azonban felhívja a figyelmet, ha egyszerre kötegnyi bankjegyet szeretnénk beváltani, akadályokba ütközünk.

A pénzintézetek a csalások kiszűrése miatt óvatosak, illetve gondot okozhat az is, ha a bankfiókban nincs elegendő készpénz. A régi pénzek bevonása után is ráérünk beváltani őket, 2019. év végéig ugyanis a pénzintézetek és a posták kötelesek díjmentesen becserélni a forgalomból kivont bankókat. A Magyar Nemzeti Banknál pedig még ennél is tovább van lehetőség cserére: húsz éven keresztül ingyen kell új bankjegyre cserélni a régit.

A változások pedig folytatódnak, a minap jelentették be, megújul a két- és az ötezres pénzjegy is. Utóbbi változása igencsak szembetűnő lesz, a megszokott lilás színárnyalat helyett sárga uralja majd Széchenyi bankóját. A váltásra szükség van a forgalomban lévő pénzek elhasználódása miatt is, de a csalásokat, pénzhamisításokat is nehezítik az új bankjegyek, amelyek fokozott és a legkorszerűbb védelemmel készülnek: új vízjel és biztonsági szál, illetve vakjel kerül rájuk többek között.

Ezek is érdekelhetnek