Legutóbb 1982-ben voltunk vendéglátók - az akkori diadal most elmaradt, vendéglátóként ismét remekeltünk

Palágyi Béla írása Sportnapló rovatában.

Ország-világPalágyi Béla2016. 11. 01. kedd2016. 11. 01.

Kép: Budapest, 2016. október 22. Madarász Dóra (j) és Pergel Szandra a német Kristin Silbereisen és Sabine Winter elleni mérkőzésen a női párosok elődöntőjében az asztalitenisz Európa-bajnokságon a fővárosi Tüskecsarnokban 2016. október 22-én. A magyar páros kikapott, így a harmadik helyen végzett. MTI Fotó: Illyés Tibor, Fotó: Illyés Tibor

Madarász Dóra; Pergel Szandra
Budapest, 2016. október 22. Madarász Dóra (j) és Pergel Szandra a német Kristin Silbereisen és Sabine Winter elleni mérkőzésen a női párosok elődöntőjében az asztalitenisz Európa-bajnokságon a fővárosi Tüskecsarnokban 2016. október 22-én. A magyar páros kikapott, így a harmadik helyen végzett. MTI Fotó: Illyés Tibor
Fotó: Illyés Tibor

Budapesten, a Tüskecsarnokban jó házigazdaként rendeztük meg az asztaliteniszezők egyéni Európa-bajnokságát. Nem csak a verseny színhelye nyerte el a résztvevők tetszését, de a vendéglátást és a házigazdák figyelmességét is dicsérték. A kontinens legjobbjai legutóbb 1982-ben gyűltek össze nálunk csapatversenyen, akkor mindkét nemben miénk lett az első helyezés. Most be kellett érnünk egyetlen bronzéremmel, amit női párosban a Madarász Dóra–Pergel Szandra kettős érdemelt ki. Egyéniben Póta Georgina állt a legközelebb az éremhez: a nyolcaddöntőben 2-0-ra, majd 3-1-re vezetett az „echte portugál” Fu Yu ellen, ám veszített, amit könnyezve vett tudomásul. A Madarász–Pergel páros szintén balszerencsésen kapott ki a későbbi bajnok német Silbereisen–Winter kettőstől: már 3-1-re is vezettek, ám a döntő játszmát 11-9 arányban bukták el, amihez a németeknek egy jókor érkezett csusza is kellett. Férfiversenyzőink nem idézték meg sem Sidó Ferenc, sem Berczik Zoltán szellemét, de még a világbajnok Jónyer, Gergely, Klampár trió emléke is messze állt tőlük. Egyesben a mieink közül Majoros Bence és Kosiba Dániel nem jutott fel a 64-es főtáblára, Szudi Ádám és Pattantyús Ádám a 32-be jutásért vívott meccsen szenvedett vereséget.

Az aranyéremhez a francia Emmanuel Lebessonnak tapsolhatott a publikum. Párosban német–dán győzelem született, a magyarok közül az Ecseki–Majoros pár győzelme esetén a 16 közé juthatott volna, míg a Lakatos– Szudi kettős a nyolcaddöntőben szenvedett vereséget.

Nos, a sportágban érződik a globalizáció. Elég csak az eredménylistára tekinteni: a nőknél Európa-bajnok Hu Malek (Törökország), 2. Fu Yu (Portugália), 3. Li Jie (Hollandia) és Elizabeta Samara (Románia). Egyszóval kontinensszerte hódít a tollszárfogás… Azért nem csak a csarnok volt Tüske: bennünk is maradt egy-kettő a mieink szereplése után.

Ezek is érdekelhetnek