Ödön a bödönben

Zsírosbödön régebben szinte minden családban volt, ebben tárolták télre a lesütött zsírt és rétegesen belerakva a sült oldalast, hurkát, kolbászt – emlékezett Fehér Imréné, a feldebrői Bödönünnep háziasszonya. Mára ez a tárolási forma nem létezik, ott a fagyasztószekrény.

Ország-világKoppány György2016. 11. 11. péntek2016. 11. 11.
Ödön a bödönben

A tizedik alkalommal megrendezett eseményen egész gyűjtemény tekinthető meg ezekből a tárolóedényekből. Van köztük az Alföldre jellemző élénkpiros, kék és zöld, de olyan különlegességnek számító is, mint az alumíniumból készült. November 12-én minden korosztályt, gyermeket és felnőttet várnak a mindig az Ödön-naphoz közeli szombaton rendezett eseményre. A Kiskunsági Hagyományőrző Egyesület tagjai elhozzák az Éva udvarházba, a rendezvény helyszínére portékáikat: lesznek ehető virágok, kóstolhatnak gyógynövényekből készült teákat.

Mézeskalács-díszítéssel ismerkedhetnek az érdeklődők, és hazavihetik saját alkotásukat. Főszerepet kapnak a textilből készült ajándékok, hímzések, a hagyományőrzés és a népművészet. Helyi ízek és specialitások kóstolhatók. Nem marad el a debrői hárslevelű köszöntése, a méltán híres tájjellegű bort védett területen termesztik a szorgos szőlősgazdák.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek