Szakmai segítség a Második Esélyhez - 'Most nem hibázhatunk'

A Habitat for Humanity Magyarország Második Esély programjában piacképes tudást kapnak azok az építőipari tanulók, akik építkezésen szereznek szakmai tapasztalatot. A program azonban több mint szakképzés: a tanulók rászoruló családok lakhatási esélyeit növelve bérlakást és átmeneti otthont újítanak fel.

Ország-világMarkos Mária2016. 11. 02. szerda2016. 11. 02.

Kép: Habitat for hungary szociális rászorulók szükséglakását szigetelik a saját képzésben résztvevő szakmunkás fiatalok gyerek képzés oktatás szakmunkás szakképzés hőszigetelés korszerűsítés ingatlan ablak nyílászáró fűtés energia megtakarítás 2016 10 19 Fotó: Kállai Márton

Szakmai segítség a Második Esélyhez - 'Most nem hibázhatunk'
Habitat for hungary szociális rászorulók szükséglakását szigetelik a saját képzésben résztvevő szakmunkás fiatalok gyerek képzés oktatás szakmunkás szakképzés hőszigetelés korszerűsítés ingatlan ablak nyílászáró fűtés energia megtakarítás 2016 10 19 Fotó: Kállai Márton

„Nagyszerű lehetőséget, hatalmas előnyt jelent ez a képzés a diákoknak. Néhányan olyan ügyesek, hogy díjat érdemelnének!” – összegezte a terepi gyakorlat tapasztalatait Nagy Tibor, a lakhatási szegénység ellen küzdő civil szervezet építésvezetője. A Habitat for Humanity képzési programja a Saint-Gobain Initiatives Foundation támogatásával jött létre.

A képzésben részt vevő húsz diák gipszkartonozást, hőszigetelő rendszerek kialakítását és színezést tanul a szakemberektől. A kőművestanulók mellett ács és szobafestő szakról is jelentkeztek diákok a képzésre, akik így átfogóbb tudással kerülnek ki az iskolából.

A Második Esély programban nemcsak képzés folyik: a Habitat for Humanity szociális bérlakásokat újít fel, hogy rászoruló családok jussanak ezáltal otthonhoz.

A Habitat szakmai partnere a Szociális és Rehabilitációs Alapítvány (Széra), az általuk fenntartott intézményekben lakó négy család jut új otthonhoz a programon belül. A program képzési részében a diákok a Széra átmeneti otthonai egyik épületének korszerűsítésével sajátítják el a szükséges gyakorlati ismereteket. Miközben gyakorlati tapasztalatot szereznek, jótékony munkát valósítanak meg. „Ez más, mint a tanműhelyben – mesél élményeiről az egyik tanuló gipszkartonozás közben –, itt egy család fog élni, ez lesz az otthonuk. Nem hibázhatunk, jól kell megcsinálni.”

Ezek is érdekelhetnek