Tábornokok délutánja

Megindult vasárnap az Iszlám Állam szíriai fellegvárának, Rakkának az ostroma. Az Eufrátesz Dühe akció várhatóan hónapokig fog tartani. Ismét minden harcoló fél elégedetlen.

Ország-világKirály Farkas2016. 11. 11. péntek2016. 11. 11.

Kép: MOSUL, IRAQ - NOVEMBER 7: Smoke rises from Daesh terrorists positions after U.S.-led coalition's airstrike over east of Bashiqa town in Mosul, Iraq on November 7, 2016. Iraqi Kurdish Regional Government's peshmerga forces entered Bashiqa Town center as the operation to retake Iraq's Mosul from Daesh terrorists continues, in Mosul. A much anticipated Mosul offensive to liberate the city from Daesh began midnight of 16th of October 2016. Yunus Keles / Anadolu Agency, Image: 304989339, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Abaca, Fotó: Profimedia

Operation to liberate Iraq?s Mosul from Daesh
MOSUL, IRAQ - NOVEMBER 7: Smoke rises from Daesh terrorists positions after U.S.-led coalition's airstrike over east of Bashiqa town in Mosul, Iraq on November 7, 2016. Iraqi Kurdish Regional Government's peshmerga forces entered Bashiqa Town center as the operation to retake Iraq's Mosul from Daesh terrorists continues, in Mosul. A much anticipated Mosul offensive to liberate the city from Daesh began midnight of 16th of October 2016. Yunus Keles / Anadolu Agency, Image: 304989339, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Abaca
Fotó: Profimedia

Bezárták az internetkávézókat Rakkában az IÁ harcosai, és összeszedték a civilektől a műholdas kommunikációra alkalmas eszközeiket, néhol lakásokba is betörtek, hogy a feladatot végrehajtsák. A városból senkit nem engednek ki, a próbálkozás kivégzést von maga után. Továbbá letartóztatták a városban lakó kurdok egy részét, mivel szerintük szimpatizálnak a Szíriai Demokratikus Erőkkel (SZDE). És ennél csak rosszabb lesz. Mert a város ostromát nagyjából az SZDE csapatai indították el, amerikai (és szövetséges) légi támogatással meg néhány kisebb fegyveres IÁ-ellenes csoport segítségével – mintegy harmincezren támadják a városban lévő ötezer iszlamistát, no meg magát a várost.

Hétfő délután Joe Dunford amerikai főparancsnok Ankarában tárgyalni kezdett török kollégájával, Hulusi Akarral. Tudjuk, hogy a törökök ki nem állhatják a kurdokat, csapataikat mint terroristákat kezelik, török erők állnak velük harcban Észak-Szíriában. A két tábornoknak mégis sikerült megegyeznie egy hosszú távú közös tervről. „Mindig tudtuk, hogy az SZDF nem megoldás Rakka elfoglalására és kormányzására” – jelentette ki Dunford. Ezt korábban is elmondhatta volna a kurdoknak…

Még mielőtt rávette volna őket a Kurdisztánon kívül eső város elszigetelésére – ez a feladatuk. Hogy a korábban 220 ezres Rakkában hányan élnek most, nem tudni, azt viszont igen, hogy többségükben arabok, akik a kurdokkal kölcsönösen bizalmatlanok és gyanakvóak – nem kérnek a kurd vezetésből.

Ami Dunford szerint nem is várható, a város elszigetelést követő elfoglalásában már a török erők és a szövetséges arab csoportosulások lesznek dominánsak.

És ne higgye senki, hogy a most nem látszó oroszok nincsenek a mixerben. Afrin városában az orosz hadisajtóosztály vezetője a kurdokkal közös sajtótájékoztatón elmondta: támogatja harcukat. Moszkva a közeljövőben valószínűleg közvetítő szerepre tesz szert Ankara és a kurdok között, amivel aláássa Washington hatalmát.

Megindult Rakka ostroma.

Ezek is érdekelhetnek