Tökéletes keresztmetszet

Kárpátaljai festőművészek műalkotásait bemutató kiállítás nyílt Nyíregyházán. Az „Évszázados múltú, magyar gyökerű kárpátaljai festőművészet” című csoportos tárlat november végéig várja az érdeklődőket az egyre érdekesebb rendezvényeknek otthont adó Eastart Kortárs Galériában. December 1-jétől Budapesten, a Magyarság Házában állítják ki, majd januártól magyarországi közintézményekben helyezik el a műveket. A tárlat képeit a Kárpátaljáért Felelős Kormánybiztosság 50 ezer euró értékben vásárolta meg a művészektől, akik között találunk magyarokat, ruszinokat, ukránokat. Ami közös bennük: mindannyian a Boksay József és Erdélyi Béla nevével fémjelzett kárpátaljai festőiskola hagyományait követik magas színvonalon.

Ország-világBalogh Géza2016. 11. 29. kedd2016. 11. 29.

Kép: Nyíregyháza, 2016. november 10. Egy érdeklődő az Évszázados múltú, magyar gyökerű kárpátaljai festőművészet című csoportos kiállítás megnyitóján a nyíregyházi Eastart Galériában 2016. november 10-én. Az ötvennégy kárpátaljai festőművész műalkotásait bemutató tárlat képeit a Kárpátaljáért Felelős Kormánybiztosság vásárolta meg 50 ezer euró értékben a művészektől. MTI Fotó: Balázs Attila, Fotó: Balázs Attila

Tökéletes keresztmetszet
Nyíregyháza, 2016. november 10. Egy érdeklődő az Évszázados múltú, magyar gyökerű kárpátaljai festőművészet című csoportos kiállítás megnyitóján a nyíregyházi Eastart Galériában 2016. november 10-én. Az ötvennégy kárpátaljai festőművész műalkotásait bemutató tárlat képeit a Kárpátaljáért Felelős Kormánybiztosság vásárolta meg 50 ezer euró értékben a művészektől. MTI Fotó: Balázs Attila
Fotó: Balázs Attila


A szervezést magára vállaló Kárpátok Művészeti és Kulturális Egyesület tízéves fennállása alatt eddig is nagyon sokat tett már az anyaországban kevésbé ismert kárpátaljai szellemi kincsek bemutatásáért, ám mostani akciója páratlan: hatvan alkotó százhúsz festményét összegyűjtve szinte tökéletes keresztmetszetet ad a térség képzőművészetéről.

Próbálkozások természetesen eddig is történtek: a Nemzetstratégia Kutatóintézet budapesti székházában kiállított Erfán Ferenc- vagy Magyar László-festményeket például még most, két év távlatából is gyakran felidézik a szerencsés látogatók, s a nyíregyházi képtár is gyakran ad otthont a kárpátaljai művészek tárlatának – ám egyik sem vethető össze a jelenvalóval. Közismert, hogy Ukrajna évek óta súlyos válságban van, az ország délkeleti részein háború dúl, a gazdaság akadozik, mindez azonban Kárpátalja művészeti életét nemigen befolyásolja.

Az amúgy is erős alapokon nyugvó képzőművészet pedig egyenesen virágzik. A megyében legalább száz elsőrangú festőt, szobrászt, grafikust tartanak számon, Ungváron és Munkácson biztos szakmai alapokat nyújtó képzőművészeti főiskola működik, a térség gyönyörű vidékein pedig kitűnő művésztelepek várják az alkotókat. A megyeszékhelyen nyílt tárlat képei, a hagyományos kárpátaljai plein air festészet darabjai, a grafikák, portrék is jórészt ott készültek.

Ezek is érdekelhetnek