Bezzeg a lengyelek! - Sikerrel járt a tiltakozó ellenzék

Több tízezer ember vonult a sajtószabadság védelmében a parlament elé a Demokráciavédelmi Bizottság (KOD) ellenzéki mozgalom felhívására Varsóban, s Lengyelország-szerte tucatnyi nagyvárosban tüntettek. Mi, magyarok irigykedve néztük és vártuk a fejleményeket, vajon sikerül-e utat mutatniuk a szabadságjogokért vívott harc rögös, olykor rögeszmés útján egy, a mienkhez hasonló politikai berendezkedésben. Az összehangolt tiltakozóhullám nem maradt eredménytelen, a lengyel kormány meghátrált: mégsem korlátozzák a sajtó munkáját a parlamentben.

Ország-világMarkos Mária2016. 12. 23. péntek2016. 12. 23.

Kép: December 16, 2016 - Warsaw, Poland - Opposition parties parliamentarians hold a cards 'Free Media in Sejm' as they occupy the podium during a protest at the plenary session in Sejm, the lower house of the Polish parliament in Warsaw, Poland on 16 December 2016, Image: 308808140, License: Rights-managed, Restrictions: * France Rights OUT *, Model Release: no, Credit line: Profimedia, Zuma Press - News, Fotó: Profimedia

Occupy the podium at Polish Parliament
December 16, 2016 - Warsaw, Poland - Opposition parties parliamentarians hold a cards 'Free Media in Sejm' as they occupy the podium during a protest at the plenary session in Sejm, the lower house of the Polish parliament in Warsaw, Poland on 16 December 2016, Image: 308808140, License: Rights-managed, Restrictions: * France Rights OUT *, Model Release: no, Credit line: Profimedia, Zuma Press - News
Fotó: Profimedia

A lengyelországi tömegtüntetésekre azt követően került sor a 38 milliós Lengyelországban, hogy a szejm elnöksége azt javasolta, az újságírók ne a parlamenti ülésteremben, hanem egy külön épületben felállított sajtóközpontban dolgozzanak január 1-jétől. Az új szabályozás szerint az ülésterembe csak öt kiválasztott televíziót és néhány újságírót engednének be.

A döntést azzal indokolták, hogy a sok sajtós jelenléte kaotikus állapotokat idézne elő. A lengyel parlament pénteki ülése volt az utolsó tervezett ülés az idén, a napirenden a 2017. évi költségvetés elfogadása szerepelt. A zárószavazás azonban félbeszakadt, miután ellenzéki képviselők elfoglalták a pódiumot, tiltakozva az ellen, hogy a szejm elnöksége korlátozni akarja a sajtó munkáját a parlamentben.

A kívül rekedt újságírók először múlt csütörtökre rendeztek tüntetést a szejm bejáratánál, megmozdulásukhoz szép számmal csatlakoztak a lengyel média képviselői.

A „politikusmentes nappal” a tervezett szabályok ellen tiltakoztak, amelyek a médiamunkások egybehangzó véleménye szerint sértik a sajtószabadságot. A tüntetések kirobbanásának napján, már a sajtósok jelenléte nélkül, tehát kétes körülmények közt elfogadott költségvetés ugyan hatályba lép jövő év elején, ám a Beata Szydło és az őt háttérből irányító Jarosław Kaczyński kabinetje azt már nem tudta kivitelezni, hogy a többi országgyűlési döntés is a sajtónak hátat fordítva szülessen meg a későbbiekben.

Ezek is érdekelhetnek