Ilyen állapotban van a kórházba került Dévényi Tibor
origo.hu
A JATT ÜNNEPE. Mintha szabadságot kapnánk karácsony körül a költésre. Ilyenkor a borravalók is megugranak.
Az is tény: egyre terjed itthon a szervizdíj.
Rendelet alapján maga dönthet a tulajdonos, hogy éttermében, szállodájában felcseréli-e a borravalót felszolgálási díjra. Utóbbit a honi vendéglátóhelyek 30 százalékában már bevezették. Ez a szervizdíj, ahogy a köznyelv használja, 8-10, legfeljebb 12 százalék lehet. Ahol van szakszervezet, ott velük kell megállapodni, milyen arányban osszák szét a felszolgálási díjat a „közreműködők” között. Akár a szakács is kaphat, akinek a borravalóból viszont szinte biztosan nem jutna.
Ahol nincs érdekvédelem, ott a vezető azt csinál a szervizdíjjal, amit akar. Zsebre is teheti. Igaz, ez a borravalóval is megeshet – fogalmaz a Szabad Földnek Várnai Zsuzsanna, a Vendéglátó és Turisztikai Szakszervezet ügyvezető elnöke.
Mi a feltétele a munkahelyi szakszervezet létrehozásának? Csupán el kell határozni, hogy legyen, s már két munkavállaló is megalapíthatja.
Egyébként a felszolgálási díj és a kártyás fizetés miatt ma már kevesebb baksist adunk. A fiatal korosztály pedig pláne ritkán juttat jattot. De így is évente nagyjából 8 milliárd forint borravalót fizetünk. A legkevesebbet a postásoknak. A legtöbbet a fodrászoknak, kozmetikusoknak, noha – jegyzi meg Várnai Zsuzsanna – ők nem alkalmazottak, hanem vállalkozók, s biztosan belekalkulálták az árba, mi éri meg nekik. De szépen kap tőlünk „ráadást” a pincér és az ételfutár is.
origo.hu
borsonline.hu
life.hu
hirtv.hu
haon.hu
origo.hu
mindmegette.hu
vg.hu
origo.hu
origo.hu
origo.hu
origo.hu