Egy házban a falu összes lakosa A Legfurcsább Alaszkai Településen

Megérdemelten kapta meg Whittier a Legfurcsább Alaszkai Település címet tizenöt évvel ezelőtt. A festői szépségű helyen a fenyvesekkel borított hegyek a felhőkig érnek, ám a látványt igencsak elcsúfítja egy hatalmas épület, a 14 emeletes Begich-torony. Enélkül azonban Whittier nem létezne, hiszen a település összes lakosa – mind a 220-an – ebben a házban élnek.

Ország-világMunkatársunktól2017. 01. 06. péntek2017. 01. 06.
Egy házban a falu összes lakosa A Legfurcsább Alaszkai Településen

A környéken elviselhetetlen az időjárás: hat hónap esőzést fél év havazás követ, és gyakoriak a 130 kilométerrel süvítő szelek. Ennek ellenére a lakók úgy élhetnek, mintha pár ezer kilométerrel délebbre lennének: akár papucsban és köntösben is leugorhatnak a boltba. Az épületben ugyanis mindent megtalálnak, lifttel mehetnek az orvosi rendelőbe, az önkormányzati hivatalba vagy az iskolába.

Az eredetileg katonai bázisként funkcionáló Begich-torony és a közeli Buckner épület azután jött létre, hogy a japánok 1941-ben Pearl Harbornál megtámadták az Egyesült Államokat. A hidegháború idején kezdetben fontos szerepet szántak neki, de a nyugati partot őrző monstrumok az ötvenes években fölöslegessé váltak az interkontinentális rakétafegyverek megjelenése miatt.

Whittier két épületéből csak az egyiket tudták megtartani, mert a Buckner tele van azbeszttel, s mivel senki se vállalta a méregtelenítés és helyreállítás több millió dolláros költségét, elhagyatottan omladozik. A külvilágtól évtizedeken át elzárt Whittiert csak vonatonvagy hajón lehetett megközelíteni, s csak akkor, ha megfelelő volt az időjárás. Most már autóval járható alagút vezet a városba, mindkét irányban óránként egyszer eresztik át a forgalmat. Aki pedig nem ér a városba este fél 11-re, kénytelen az autójában aludni.

Ezek is érdekelhetnek