Fűteni is tilos? Sokaknak azt kell eldönteniük: fűtenek vagy esznek

Panaszkodnak a cibakházi emberek: nem engedélyezik a kéményük használatát, vagyis megtiltják nekik a fűtést, ha a katasztrófavédelmisek olyan hibákat fedeznek fel, amelyek mások életét veszélyeztetik. Senki nem a szemlét kifogásolja, hanem azt, hogy télen, fűtési szezonban végzik az állapotfelmérést.

Ország-világBorzák Tibor2017. 01. 27. péntek2017. 01. 27.

Kép: Tél hideg minusz fűtés tüzelés melegítés fagy falu levegőszennyezés füst kémény Pásztó 2017 0 06 Fotó: Kállai Márton

Fűteni is tilos? Sokaknak azt kell eldönteniük: fűtenek vagy esznek
Tél hideg minusz fűtés tüzelés melegítés fagy falu levegőszennyezés füst kémény Pásztó 2017 0 06 Fotó: Kállai Márton

– Ilyenkor csak ott tudják elvégezni az ellenőrzést, ahol nincs begyújtva a kályhába – nyilatkozta Hegyes Zoltán, a nagyközség polgármestere.

– Építési jellegű munkát (fugázást, koszorú elhelyezését) fagyos időben nem lehet kivitelezni, főleg nem a hatóság által előírt 30 napos határidő alatt. A szabályoknak megfelelő, 30-40 ezer forintba kerülő műbizonylatos szikrafogót a lakosok nagy része nem tudja megfizetni, és elektromos fűtőtestet sem tudnak vásárolni.

Sokaknak azt kell eldönteniük: fűtenek vagy esznek.

Eddig mintegy húszan kértek segítséget az önkormányzattól a probléma megoldásához. Igyekeznek megtalálni az anyagi támogatás módját. Mivel nem egyedi jelenségről van szó, a környék hét települése közös levélben fordul a megyei katasztrófavédelmi igazgatósághoz, hogy találjanak más módot az életveszélyes állapotok megszüntetésére.

S. Tóth Anikó, a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője lapunknak azt nyilatkozta, hogy „A kéményseprők 2016 júliusában kezdték a munkát. Megyénkben csaknem 180 ezer kéményt tartunk számon, ezek ellenőrzése egész éves feladat. Sok esetben azt is megállapították a kollégáink, hogy a felülvizsgálat több éve elmaradt, a kémények használhatatlanok.

A kéményseprőnek nincs mérlegelési lehetősége, nem térhet el a jogszabálytól, kötelessége jelezni azt a veszélyforrást, ami kockáztatja a lakók biztonságát. A katasztrófavédelem hatósági munkatársainak az a feladatuk, hogy ellenőrizzék, valóban elállt-e a kémény használatától a lakó, illetve, ha kijavította a hibát, akkor újból felkeresik.”

Ezek is érdekelhetnek