Hardi Péter: Bürokrácia, a hittérítő

Az ügyintéző aranyos, kedves, csupán az arca borús kissé:

Ország-világHardi Péter2017. 01. 14. szombat2017. 01. 14.
Hardi Péter: Bürokrácia, a hittérítő

– Sajnos nem jó a dátum – adja vissza a papirost a kezembe. – Nem jó dátumot írt rá az orvos – mutatja az érvényesség idejét.

Jogosítványt hosszabbítanék, koromnál fogva öt évre vagyok jogosult. Márpedig a doktor 2022-t írt rá. Mi akkor a tévedés?

– Az új rendelkezés szerint a születési dátumhoz kell igazítani a jogosítvány érvényességét – magyarázza a hölgy. – Viszont öt évnél hosszabb időre egy nappal sem állapíthatják meg az egészségügyi alkalmasságot.

Megyek vissza az orvoshoz, hogy javítsa át a dátumot.

A doktor asszisztense azonban ehelyett jószándékúan annak a levélnek a másolatával küld vissza az okmányirodába, amelyet a felsőbb hatóságtól kaptak és amely szerint koromnál fogva egyértelmű, hogy ötévnyi hosszabbításra vagyok jogosult.

– Hiába, a gép nem veszi be az adatokat – kapom vissza ismét a papírokat az ügyintézőtől. – Nekünk is egy hétbe került, mire rájöttünk, hogy ez az oka.

Kérésemre végül felhívják a rendelőt, ahol már a 2021-re javított dátumú alkalmasságival vár az asszisztens, ám bizonyos benne, hogy a most alkotott jogszabályt hamarosan ismét megváltoztatják, és akkor újból kicserélik a jogosítványomat.

– Higgye el, nem tehetek mást – szabadkozik az ügyintéző.

– Nekem is éppen most jár le a jogosítványom, én is majdnem így jártam.

– Majdnem?

– Néhány napig nem lesz jogsim. Aztán a születésnapom után azzal kezdem, hogy megcsináltatom. Addig pedig a férjem fog hozni-vinni.

– És aki ezt nem teheti meg?

– Az vagy megcsináltatja négy évre, mint ön, vagy egy ideig jogosítvány nélkül jár. És imádkozik, nehogy igazoltassák. Ahogy tapasztalom, sokan térnek meg mostanában… – mosolyodik el.

Ezek is érdekelhetnek