Pénzt vagy adatot! Háború dúl a világhálón, magunk is áldozattá válhatunk

HÁBORÚ DÚL a világhálón, magunk is áldozattá válhatunk. A hackerek, a számítógépes kalózok egyre merészebbek: kizsebelhetnek, átvehetik okoseszközeink felett az uralmat. A brit kíberbiztonsági központ kutatójának jóslata szerint 2017 az első év, amikor azért megy csődbe egy nagybank, mert a hackerek kirabolják.

Ország-világPalágyi Edit2017. 01. 24. kedd2017. 01. 24.

Kép: Medium shot in bank of Gene Hackman as Buck Barrow, Warren Beatty as Clyde Barrow, wearing hat, and Faye Dunaway as Bonnie Parker, all holding guns/pistols; woman seated in background. PHOTOGRAPHS TO BE USED SOLELY FOR ADVERTISING, PROMOTION, PUBLICITY OR REVIEWS OF THIS SPECIFIC MOTION PICTURE AND TO REMAIN THE PROPERTY OF THE STUDIO. NOT FOR SALE OR REDISTRIBUTION. ALL RIGHTS RESERVED.

Pénzt vagy adatot! Háború dúl a világhálón, magunk is áldozattá válhatunk
Medium shot in bank of Gene Hackman as Buck Barrow, Warren Beatty as Clyde Barrow, wearing hat, and Faye Dunaway as Bonnie Parker, all holding guns/pistols; woman seated in background. PHOTOGRAPHS TO BE USED SOLELY FOR ADVERTISING, PROMOTION, PUBLICITY OR REVIEWS OF THIS SPECIFIC MOTION PICTURE AND TO REMAIN THE PROPERTY OF THE STUDIO. NOT FOR SALE OR REDISTRIBUTION. ALL RIGHTS RESERVED.

Pénzt vagy életet! – a „régi szép időkben” ezzel rontott be a rabló a bankfiókba, majd bankjegyekkel tömött zsákkal a hátán távozott. Változik a világ, a jövőben azt vesszük majd észre, hogy volt-nincs pénz a bankszámlánkon, miközben egy másik kontinensen a kezét dörzsöli a hacker, aki megrövidített minket. Nem csak az internetfüggőket fenyegeti veszély, lassan a kisnyugdíjasoknak is kötelező lesz számlát nyitni, ők is csak bankkártyával vehetik fel a konyhapénzt.

Az Egyesült Királyság kíberbiztonsági kutatóközpontjának professzora azt jósolja: az idén egy nagyobb bank áldozatul esik az internet kalózainak, az ügyfelek pedig megrohamozzák a pénzintézetet, mert ráébrednek, hogy nincs biztonságban a betétjük. Tavaly a brit Tesco óriásvállalat is elszenvedett támadásokat, több ezer ügyfél számlájáról emeltek le pénzt, de feltörték az orosz jegybank szervereit is. A pénzintézetek nem verik nagydobra az új típusú rablásokat, mert így elismernék, hogy képtelenek megvédeni magukat.

Az átlagember sem dughatja a fejét a homokba. Amerikai szerző írta meg: besétált egy hackerkonferenciára, és megkérte az összegyűlteket, próbálják megtalálni online jelenlétének gyenge pontjait.

Különféle módszerekkel többeknek – adathalászó e-mail vagy telefonos csalás segítségével – sikerült betörni a telefonjába, a számítógépébe.

„Hajléktalanná és nincstelenné tehettelek volna” – súgta meg neki az egyik internetes kalóz. Már igazi „személyiséglopásra” is képesek a hackerek, s éppen a fiatalok a leggyakoribb áldozataik.

Egy hacker úgy szerezte meg az amerikai Nemzetbiztonsági Hivatal alkalmazottainak adatait, hogy egyetlen e-mail fiókot tört fel, s onnan hozzáféréshez jutott mindenhová.

Máshol meg olyan balekok voltak a dolgozók, hogy nyeremény csokiért cserébe megadták a céges jelszavaikat – intő jel, hogy e biztonsági próbán a munkatársak 70 százaléka lépre ment.

Ne ringassuk magunkat abban a hitben, hogy ilyesmi csak külhonban eshet meg. Több százmillió forintos kárt okoztak – többek közt a Tiszántúli Református Egyházkerületnek – azok a csalók, akik elektronikus levélben kivitelezőnek adták ki magukat. Azt írták: változott a cégük számlaszáma, és a megadott új számra kérik az utalásokat – meg is kapták.

Ne legyünk hiszékenyek, ne kattintsunk ész nélkül – tanácsolják a szakértők. Remélhetőleg nem az a megoldás, hogy újra a párnacihában tudjuk csak biztonságban a félretett pénzünket…

Ezek is érdekelhetnek