Reménytelen eset - Téves minősítésért gigabírság - Fej fej mellett - Nyitás Keleten - Hírmorzsák

Hírmorzsák a Szabad Föld hetilap Külvilág rovatában.

Ország-világM. M.2017. 01. 20. péntek2017. 01. 20.
Reménytelen eset - Téves minősítésért gigabírság - Fej fej mellett - Nyitás Keleten - Hírmorzsák

REMÉNYTELEN ESET
Roncsok és a fekete dobozok híján bejelentették a 2014. március 8-án eltűnt maláj utasszállító utáni kutatások felfüggesztését. A 239 holttestből egyetlen sem került elő. A gépnek mindössze húsz kisebb darabja lett meg, ezek hónapokkal később sodródtak partra a becsapódás feltételezett helyéről, egy Magyarországnál nagyobb, 120 ezer négyzetkilométeres területről az Indiai-óceán déli részén. A Malaysia Airlines MH370-es kutatásának megszüntetéséről az ausztrál, maláj és kínai hatóságok közösen döntöttek. A Boeing–777-es eredetileg Kuala Lumpurból Pekingbe tartott.


864 millió

dolláros bírságot fizet az amerikai államnak a világ második legnagyobb hitelminősítő cége, a Moody’s, amiért hozzájárult a pénzügyi válság kirobbanásához. A céget azzal vádolták az amerikai hatóságok, hogy jó minősítést adott azoknak a jelzálog-fedezetű értékpapíroknak, amelyekről később kiderült, hogy semmit nem érnek, magukkal rántva először a Lehman Brothers Bankot, aztán az amerikai pénzügyi rendszert, majd az egész világgazdaságot. Hasonló vádak miatt korábban a Standard and Poor’st több mint 1,3 milliárd dollárra büntették.


FEJ FEJ MELLETT
Az még Mexikóban sem gyakori, hogy bezsákolt, megcsonkolt holttesteket találjanak. Egy sportautó tetején ilyen küldemény fogadta a rendőröket: a műanyag zsák hat férfifejet rejtett, az autóban pedig megtalálták a hozzájuk tartozó tetemeket is. A hatóságok egymással versengő bűnbandák közti leszámolást sejtenek a hatszoros gyilkosság mögött.


NYITÁS KELETEN
A vietnami miniszterelnök bejelentette, hogy az ország bankjainak nagyobb tulajdoni hányada lehet külföldi kézben. Az egyik legelszigeteltebb kommunista országnak számító Vietnam bankjaiban külföldi befektetők pénzintézetenként maximum 30 százalékos tulajdonrészt szerezhetnek. A korlátot elsősorban azért akarja a kormány emelni, mert az állami cégeknek nyújtott nem teljesítő hitelek jelentősen gyengítik a gazdaságot. Tavaly novemberben az ügyfelek a hitelek 17 százalékát nem fizették.

Ezek is érdekelhetnek