A diákok új országot szeretnének - Menőbb test sem ártana

ÚJ TEST, ÚJ ORSZÁG - Az aggodalom és a szorongás már egészen fiatal kortól meghatározza az életünket. Aggódunk anyagi helyzetünk, egészségünk, párkapcsolatunk, gyerekünk, külsőnk miatt. Nincs ez másképp a fiataloknál sem – ez olvasható ki legalábbis az S. O. S. Gyermekfalvak legfrissebb felméréséből.

Ország-világMunkatársunktól2017. 02. 22. szerda2017. 02. 22.
A diákok új országot szeretnének - Menőbb test sem ártana


A kutatók 1000 középiskoláskorú fiatalt kérdeztek meg, mennyire elégedettek magukkal és mit várnak a jövőjüktől.

A kamaszok – nem meglepő módon – leginkább a külsejükkel elégedetlenek. Majdnem a felük szeretne soványabb vagy sportosabb lenni, az egyharmaduk okosabb és szebb. A megkérdezettek 34 százaléka azt kívánja, bárcsak bármit megehetne hízás nélkül. Mindössze 18 százalékuk állítja, nem szeretne másmilyen lenni, elégedett magával úgy, ahogy van.

Sokkal aggasztóbb, hogy a tinédzserek 69,5 százaléka tart a jövőtől. Félnek a szegénységtől, a munkanélküliségtől. Ez természetes módon eltérő arányban jelenik meg a különböző anyagi helyzetű családok gyerekeinél: azok közt, akik jobb anyagi körülmények között élnek, csak minden harmadik fél a jövőtől, míg a szegényebb családok gyerekeinek 81 százaléka szorong emiatt. Az átlagos anyagi körülmények közt élő családokban ez az arány 73 százalék.

És hogy mi számukra a legfontosabb a jövőben? A legkevésbé vágynak nagy házra vagy autóra. Sokkal jobban szeretnének jó munkát, olyat, amilyet szeretnek is (74,7 százalék), párkapcsolatot vagy házasságot (60,8 százalék), illetve szeretnének boldogok lenni (40,3 százalék). Tovább akarnak tanulni, mindehhez akár az országot is elhagynák: minden tizedik fiatal legszívesebben külföldön élne.
 

Ezek is érdekelhetnek