A zord időben etetnünk kell a madarakat is... S ha elkezdjük etetni őket, nem szabad abbahagyni

A Szabad Föld hetilap Az a véleményem rovatában megjelent olvasói levél.

Ország-világOlvasói levél2017. 02. 15. szerda2017. 02. 15.
A zord időben etetnünk kell a madarakat is... S ha elkezdjük etetni őket, nem szabad abbahagyni


Juhász János, Bekecs: A nagy hidegben az országban örvendetesen elterjedt a fogasakció, így sokan jutottak télikabáthoz. Vannak, akik ennek vagy egy-egy tányér forró ételnek köszönhetik, hogy megmenekültek a fagyhaláltól.
A zord időben etetnünk kell a madarakat is, mert nem találnak elegendő eleséget. S ha elkezdjük etetni őket, nem szabad abbahagyni, mert ez a pusztulásukhoz vezethet. Az etetőket úgy helyezzük el, hogy a madarak könnyen, biztonságosan megközelíthessék azokat. Bátran adhatunk nekik napraforgó- és cirokmagot, kölest – fontos, hogy ne legyen sózott. Szükség van állati zsiradékokra is, ilyen a nem sózott marhafaggyú, szalonna.
A cinkék, rigók szívesen csipkedik a fagyott gyümölcsöket (almát, körtét), amelyeket faágakra felaggathatunk. Nem szabad kenyérfélékkel, kutyaeledellel etetni a madarakat. Az etetés mellett fontos az itatás is. Figyelni kell rá, hogy a víz ne fagyjon meg, tehetünk bele egy kis cukrot, az gátolja a befagyását. A madarak az énekükkel köszönik meg a törődést.