Alexandra megrengette a piacot - E pillanatban csupán az látszik biztosnak, hogy ez az ügy a tárgyalóterembe vezet... majd onnan tovább!

NEM TÁMOGATNA erősebb állami szerepvállalást az ágazatban Kolosi Tamás, az egyik legnagyobb szereplőnek számító Líra Könyv Zrt. elnöke az Alexandra könyvbirodalom csőd közeli helyzete ellenére sem. A piac szerinte magától rendezi majd a sorokat. Igaz, szívesen látná a könyvmegjelenéstől számított egy évig az árkedvezmény tilalmát. E pillanatban csupán az látszik biztosnak, hogy ez az ügy a tárgyalóterembe vezet... majd onnan tovább!

Ország-világMarnitz István2017. 02. 25. szombat2017. 02. 25.

Kép: Alexabdra könyváruház kereskedés könyvesbolt Károly körút 2017 02 18 Fotó: Kállai Márton

Alexandra megrengette a piacot - E pillanatban csupán az látszik biztosnak, hogy ez az ügy a tárgyalóterembe vezet... majd onnan tovább!
Alexabdra könyváruház kereskedés könyvesbolt Károly körút 2017 02 18 Fotó: Kállai Márton

Több mint félmilliárd forint értékű könyvet kér számon a piacon kereskedőként és kiadótulajdonosként is jelen lévő Líra Könyv Zrt. az Alexandra- birodalom kiskereskedelmi hálózatát működtető Rainbow Üzletlánc Kft.-n – közölte az egykori piacvezető összeomlása kapcsán eddig jobbára hallgató Kolosi Tamás elnök.

Három éve a pécsi központú Alexandra-láncot felépítő vállalkozó, Matyi Dezső egyszer már „bedöntötte” a hálózat mögött álló Pécsi Direkt Kft.-t. A cég vagyona azonban még a felszámolás előtt átkerült két, a Matyi családi érdekeltségébe tartozó társasághoz. (Ez ügyben bűncselekmény gyanújával nyomozás folyik.) Az egyik a nagykereskedelmi profilú Könyvbazár Kft., a másik pedig a kiskereskedelmet végző, a boltokat üzemeltető Rainbow Üzletlánc Kft. Kolosi Tamás szerint Matyi Dezső azzal csábította a kiadókat a Könyvbazárhoz, hogy így hozzájuthatnak a Pécsi Direktnél beragadt – összességében többmilliárdos – követeléseikhez is. A nagy többség ezt elfogadta. A Líra és az Alexandra kölcsönösen évi 300–400 millió forint értékben forgalmazták egymás könyveit. Később a Könyvbazár is késve fizetett, ám ezt kénytelen-kelletlen elfogadták.

Ezután, máig szintén tisztázatlan körülmények között, tavaly szeptemberben a Wolf-CRS nevű kft. irányítási jogokkal járó részesedést vásárolt a Rainbow Üzletláncban.Bár az eladói oldalon Matyi Dezső áll, ő maga ennek kapcsán kissé ködösen valamiféle „megvezetésre” szokott utalni. A helyzet itt is kölcsönös feljelentésekhez vezetett.

A Wolf-CRS-t és tulajdonosát, Ihász Pétert a piac nem ismeri. Többekkel együtt Kolosi Tamás is úgy emlékszik, hogy a rejtélyes kft. nevében a felszámolási piacról ismert Somogyi Ferenc, Stotz Gyula pénzügyi-kriminalisztikai szakértő, valamint Pokó Diána ügyvéd szoktak fellépni.

Utóbbiak Matyi Dezső egykori, üzleti ügyeire rálátó bizalmasai; a vállalkozó az ő tanácsukra engedhette át a Rainbow-irányítást. Kolosi Tamás tartozást is sejt a háttérben, de szavai szerint neki ehhez nincs köze.

Az Alexandra belső vitái ugyanis odáig fajultak, hogy januárban a Könyvbazár nevében Matyi Dezső bejelentette: mivel a Rainbow Üzletház nem fizette ki nekik az éves forgalom 25-30 százalékát kitevő karácsonyi bevételt, így ők se tudják kiegyenlíteni a nekik szállítók számláit.

A könyveket a nagy- és a kiskereskedő is bizományban tárolja, vagyis azok tulajdonjoga a kiadókat illeti. Így a Könyvbazár raktáraiból gond nélkül visszaszerezték kiadványaikat. Ám a Rainbow, annak ellenére, hogy elismerte, valóban üzleteiben vannak a kérdéses könyvek,

Kolosi Tamás tájékoztatása szerint azokat mindeddig nem szolgáltatta vissza. Az összes kiadó teljes beragadt állományának értékét 5–6 milliárd forint körülire becsülte. A nevükben így a többi kereskedőt és kiadót is képviselő Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülete (MKKE) feljelentést tett. A Líra Könyv a maga készlete miatt 480 millió forintra vagyoni zárlatot is kért.

Döntés egyelőre nem született. Készpénzkövetelésük ennél csekélyebb, mintegy 50 millió forint, mivel az általuk értékesített alexandrás könyvek bevételeivel mindig csökken a követelésük. Kolosi Tamás szerint az Alexandra- boltok pultjain azóta is felfedezni jogellenesen árult termékeket. Ugyanakkor új kiadványokat értelemszerűen már nem. Így az Alexandra-lánc bedőlését borítékolhatónak tartja.

Abban a szakmát is megosztó vitában, hogy ez a könyves ipar mély válságára utal-e, a Líra-elnök a nem pártján áll. Meglátása szerint – a tankönyveken kívül – az évi ötvenmilliárdos hazai könyvpiac él és virul. Ám ezen belül akadnak rossz döntések, sokat kockáztató vállalkozók, olykor-olykor bűnöző hajlamú szereplők is felbukkanhatnak; mindez akár még egy piacvezetőt is megingathat.

Az egyik kódolt problémának a boltok túl nagy alapterületét tartja. Az – amúgy is csak bérelt – öttucatnyi Alexandra-egység egy része a hírek szerint veszteséges, így azokra szerinte nem várható vevő. A nyereséges egységekért viszont a piac működő szereplői alighanem szívesen ringbe szállnak – fogalmazott. (A hírek szerint a médiapiacon aktív Centrál-csoport érdeklődött az Alexandra iránt, de a tárgyalások megszakadtak.) Magát a Lírát az ügy egyáltalán nem rengeti meg. Ugyanakkor néhány kisebb kiadót az Alexandra-válság valóban magával ránthat. Néhányan ugyanakkor a botrány nyomán a hazai könyvpiac felborítására tesznek kísérletet.

Kolosi Tamás a helyzet rendezéséhez nem tartja szükségesnek az állami beavatkozást. Mi több, szerinte a tankönyvpiac államosítása is megbukott. A Rainbow környékén feltűnt egyes vállalkozókat sem tartja fideszes előőrsnek, inkább csak zavarosban halászó szerencsevadászoknak.

Az állam jól teszi, ha a szabályozáson túl a tehetségek vagy például a tudományos publikációk támogatásában is részt vállal; feltéve, ha nem a csókosokat fizetik ki ily módon – tette hozzá. Mindazonáltal támogatja a szakma és a politika párbeszédét. Ennek nyomán egy törvényi pont bevezetését is javasolná a Líra-elnök: ama – a versenyhivatal által korábban betiltott – szakmai közmegegyezés érvényesítését, hogy egy könyvet a megjelenést követő egy éven belül ne lehessen leárazni. Szerinte ugyanis ennek tilalma csak dráguláshoz vezetett: mivel a hasznot ki kell termelni, az olvasó most „kedvezményesen” ugyanannyiért vagy drágábban jut könyvhöz, mintha fékeznék az árcsökkentési nyomást.
 

Ezek is érdekelhetnek