'Úgy tudtam, temetésre megyek'... - De a püspöktől 'politikai szónoklatot hallottunk'...

Ezt írtuk a Szabad Föld hetilap hasábjain február harmadik hetében, éppen 10, 20, 30, 40, 50, 60 és 70 évvel ezelőtt.

Ország-világSZF-ajánló2017. 02. 23. csütörtök2017. 02. 23.
'Úgy tudtam, temetésre megyek'... - De a püspöktől 'politikai szónoklatot hallottunk'...

1947. 
A budapesti rendőrség nemrégiben elfogta Vizudjal Józsefet, aki mintegy hatvan kisebbnagyobb betörést követett el. Kiderült, hogy nem közönséges tolvajjal van dolga a hatóságoknak, mert a letartóztatott mindig csak azt vitte el, amit a menyasszonya kért tőle. Minden kérést 24 órán belül teljesített. Amikor hálóingre volt szükség, a vőlegény felforgatott egy egész lakást hálóingért, de máshoz nem nyúlt.
Eddig félmillió forint értékű ajándékot hordott így össze.


1957.
Sporthír – versben:
„E hírt a szél idáig fújta /
tengerentúlról, valahonnét: / hogy Dél-Amerikába újra /
kikapott a disszidált „Honvéd”. / Az elpuskázott focimeccsek /
nyomában nem sok babér zöldell: / lőttek a „Honvéd”-becsületnek – /
s a Puskás visszafelé sült el…”


1967. 
A lovasberényi tsz elnöke üzent a sportkör elnökének. „Sohasem mondtam, hogy sportoljanak a fiatalok, pénzt sem ígértem és nem is adok.”
A kiscsérpusztai kézilabda- és asztalitenisz-csapat évek óta jól szerepel, most átszervezték a sportegyesületet. Első lépésként csökkentették a szakosztályok számát, majd a focipályát tették használhatatlanná; a további kísérletek eredményeként mára eltűnt a sportkör.
A fülei tsz sportköre évek óta haldoklik. A szurkolók és a sportolók nemtetszésüknek adtak hangot, erre a tanács és a tsz vezetői felfüggesztették a sportkör működését. 


1977.
Tisztelt Szerkesztőség, tévedtek Jimmy Carter ruházatát illetően. A közölt képen az elnök nem frakkban volt – ahogy írták –, hanem zsakettben.
A Szabad Föld műveltségben előrehaladó olvasótábora megérdemli a kiigazítást. Tehát a frakk-kabát elöl derékig ér, hátul két hosszú fecskeszárnyban végződik. A frakkhoz fehér csokornyakkendőt használunk – a személyzet feketét –, a mellény is vagy fehér, vagy szürke, a nadrág mindig fekete. A zsakett ugyancsak hosszú, de hátul lekerekített kabát, a nyakkendője mindig hosszú, a nadrágja pedig fekete-szürke csíkos.


1987.
Borsod megyében tavaly 5 millió 200 ezer liter pálinkát főztek, vagyis a megye gyümölcsállományának a feléből tömény szesz lett. Sokan azt sejtik, hogy a pár éve bevezetett „Szedd magad!” akciók gyümölcsei is pálinkává alakulnak. Az emberek nemcsak isszák, hanem értékesítik is a kisüstit. Tavaly a megyében tizennyolc engedély nélküli italmérést számoltak fel, de csak tíz illegális lepárlót foglaltak le.


1997.
Érettségi után apám egyik barátja alkalmazott a kft.-jében. Régóta ismerem, mindig tisztelettel néztem a bácsira. Az egyik délután azt mondta, maradjak bent, mert segítenem kéne néhány levél megírásában.
Örömmel vállalkoztam. A munka úgy kezdődött, hogy kitöltött két pohár konyakot, amit meg is ittunk.
Kicsit dolgoztunk, majd újra töltött. Feldobott a megtiszteltetés, de fejembe szállt a konyak. Erre ő, akit iskolás koromtól ismerek, azt mondta, már nem vagyok gyerek, és azzal szájon csókolt. Zavaromban nem tiltakoztam, erre leoltotta a villanyt, és nekem esett, alig tudtam kimenekülni az irodából. Otthon nem merem elmondani a történetet, mert apám erős, még agyonveri a főnökömet, a srácomnak sem szólhatok, mert szerinte kihívóan viselkedem a férfiakkal.


2007. 
Úgy tudtam, temetésre megyek. Búcsúzni egy kiváló zenésztől, egy Kossuth-díjas művésztől, az Úr szolgájától, Illés Lajostól.
De a hit, remény, szeretet, az örök élet, a viszontlátás örömteli lehetősége helyett politikai szónoklatot hallottunk. A püspök beszélt a Kossuth téri kordonokról, a kettős állampolgárságról, a hazug kormányról, csak arról nem, hogy szomorú a szívünk, hogy mi nyújthat vigaszt e nehéz percekben.
Ha néha mégis a halottunkról beszélt, rögtön visszatért eredeti témájához, mert – mondta – az országért való aggódása minden érzelmet felülmúl.
 

Ezek is érdekelhetnek