Dalok a Boss önéletrajzához - Amit máris kézbe foghatunk, az a kötetet kiegészítő lemez

Eljött ennek is az ideje: önéletrajzi könyvvel jelentkezett a legendás amerikai gitáros, énekes, dalszerző Bruce Springsteen. Az elmúlt hét évben szinte csak az írással foglalkozott, s ahogyan a szerzeményeiben, a papírra vetett visszaemlékezéseiben is őszinte, humoros hangot ütött meg. Semmit nem hallgat el, pályájának kezdeti nehézségeiről éppúgy beszámol, mint az E Street Banddel és szólistaként elért fergeteges sikereiről.

Ország-világ(borzák)2017. 02. 21. kedd2017. 02. 21.
Dalok a Boss önéletrajzához - Amit máris kézbe foghatunk, az a kötetet kiegészítő lemez

A 67 éves The Boss (ez a beceneve) bevallja: könyörtelen hajtás nélkül semmit nem ért volna el. Ezért is találó a kötet címe: Born to Run (Futásra születtem). A rocksztár vallomása mindenkit megérinthet, munkálkodókat és álmodozókat, szülőket és gyerekeket, szerelmeseket és magányosokat, fiatalokat és időseket. Elementáris erővel fogalmaz, mint ahogyan a dalaiban is teszi, líraian, egyedien, bölcsen gondolja végig a vele történteket. A könyv Amerikában szeptember végén került forgalomba, reménykedjünk, hogy hozzánk is minél előbb eljut.

Amit viszont máris kézbe foghatunk, az a kötetet kiegészítő lemez. A Chapter and Verse (Fejezet és vers) című korongon 18 olyan dal szerepel, amely szorosan kapcsolódik Bruce Springsteen önéletrajzi munkájához.

A nótákat a művész válogatta, a róla való olvasás közben aláfestő zeneként is hallgatható, hiszen jól illeszkednek a témához és a fejezetekhez.

Az elején visszarepülünk az 1960-as évek közepéig, amikor a The Castiles zenekar gitáros-énekeseként bontogatta a szárnyait. Ebből az időszakból két korábban kiadatlan felvétel hallható, s hasonló ritkaság a Still Mill Banddel és a The Bruce Springsteen Banddel rögzített felvétel is. A gyűjtemény többi gyöngyszeme már ismertebb, többsége ikonikussá vált, hogy csak a Born to Run, a The River, a Born in the U. S. A., a The Rising című slágereket említsük. A záró tétel a 2012-es album címadó dala, a Wrecking Ball.

Az anyag tehát önmagában véve is speciális válogatás. Az új projekt néhány amerikai koncerthelyszínen nyomul, az E Street Band 2017-es világ körüli turnéja Ausztráliában veszi majd kezdetét.

(Sony Music)

Ezek is érdekelhetnek