Műfogsor keresi gazdáját - Hihetetlen, mi mindent hagynak el az utasok

Hihetetlen, mi mindent hagynak el az utasok a buszokon, villamosokon. Előfordul, hogy a tulajdonosa egy pár kesztyűért besétál a Talált Tárgyak Kezelőségére, míg az elveszett akusztikus gitárt vagy laptopot a kutya sem keresi. Tavaly 15 ezer tárgyat adtak le a becsületes megtalálók.

Ország-világBiczó Henriett2017. 02. 15. szerda2017. 02. 15.

Kép: BKV Talált tárgyak osztálya raktár 2017.01.11 fotó: Németh András Péter, Fotó: Nemeth Andras Peter +36208281361

Műfogsor keresi gazdáját - Hihetetlen, mi mindent hagynak el az utasok
BKV Talált tárgyak osztálya raktár 2017.01.11 fotó: Németh András Péter
Fotó: Nemeth Andras Peter +36208281361

Kicsit elszenderült, a feje előrebiccent, közben a műfogsora észrevétlenül kicsúszott a szájából. Arra kapta föl a fejét, hogy a busz megérkezett a célállomáshoz. Egy pillanat alatt leugrott a járműről, hátrahagyva értékes „rágókáját”. Valahogy így lehet elképzelni, hogyan köt ki valakinek a műfogsora a Budapesti Közlekedési Vállalat (BKV) Talált Tárgyak Kezelőségén.

Kabaréjeleneteket lehetne írni azokról a tárgyakról, melyeket a tulajdonosaik buszon, villamoson, metrón és más járműveken felejtenek. Járókeret, szemüveg, bicikli, szobainas, téglával megrakott bőrönd, akusztikus gitár, laptop, mobiltelefon, síléc, babakocsi, étkészlet, bevásárlótáska és ezernyi esernyő marad hátra a tömegközlekedési eszközökön.

Tavaly 15 ezer tárgyat adtak le a becsületes megtalálók, alig a harmada került vissza a tulajdonosához. Viszont 10 350 érdeklődő hiába kereste az elveszett holmiját, azt nem adták le sem a kezelőségen, sem a forgalmasabb csomópontokban, a végállomásokon a járművezetőknél vagy a forgalomirányító helyszíneken.

Elmentünk a társaság Akácfa utcai központjába, hogy szétnézzünk az elveszett holmik között, de a raktárba biztonsági okok miatt nem mehettünk be. Nemegyszer előfordult már, hogy valaki a soha nem létező tulajdonát kereste, valószínűleg így akart egyszerűen és ingyen mobilhoz vagy laptophoz jutni. A tulajdonosoknak pontos leírást kell adniuk az elveszett tárgyról, és azt is meg kell mondaniuk, mikor, hol vesztették el. Az elhagyott ékszereket és pénzt páncélszekrényben őrzik. Az elveszett kutyák, macskák és más állatok menhelyre kerülnek, a tulajdonos felvilágosítást kaphat, hol találhatja meg házi kedvencét.

A BKV Zrt. a talált tárgyak kezelésével 1968 óta foglalkozik. Manapság egyre több holmi marad gazdátlanul. Különösen a Sziget Fesztivál idején leginkább a külföldiek keresik pánikszerűen az elveszett útlevelüket, a repülőjegyet, a sátrat és a hátizsákot. Ez már túl sok volt a közlekedési társaságnak, ezért két éve a Sziget-szervezők átvették tőlük a nem túl hálás feladatot.

Ha a raktárba nem is jutunk be, azért kapunk némi ízelítőt a bejáratnál kiállított holmikból. Minden darabon cetli lóg, így regisztrálják, hogy pontosan mikor veszítette el a gazdája. A BKV Zrt. sajtóosztályától megtudtuk, hogy a romlandó élelmiszereket azonnal megsemmisítik. Ha valaki még aznap jelentkezne, hogy egy kiló banánt hagyott a villamoson, jobb, ha elfelejti. A talált tárgyakat három hónapig őrzik, utána a törvény lehetőséget ad az értékesítésükre. Ha valaki későn kap észbe, és már túladtak az elveszett tárgyon, az értékesítésből befolyt összeget még visszakaphatja, de csak a megtalálástól számított egy évig. Ha senki nem jelentkezik, akkor a talált holmik eladásából befolyt vételár az államot gazdagítja.

A BKV Zrt. az egyéves időtartam lejártát követően a nem értékesíthető dolgokat leselejtezi, a hivatalos iratokat pedig, melyekért senki nem jelentkezett, a kiállító hatóságnak elküldi.

Más országokban is összegyűjtik a szórakozott vagy feledékeny tulajdonosok holmiját, de az Egyesült Államokban például nem az államé a befolyt összeg: elárverezik a tárgyakat és a pénzt jótékony célokra fordítják.
 

Ezek is érdekelhetnek