Trump embere, az 'alternatív tények', és már megint az oroszok... Zavaros emlékezet

Alig egy hónap múltán lemondott tisztségéről Donald Trump nemzetbiztonsági tanácsadója, miután egy személyben saját maga bizonyult nemzetbiztonsági kockázatnak. A kusza szálak, mint az új Trump-adminisztrációban már annyiszor, most is Moszkvába vezetnek.

Ország-világM. M.2017. 02. 17. péntek2017. 02. 17.
Trump embere, az 'alternatív tények', és már megint az oroszok... Zavaros emlékezet

Kiderült, Michael Flynn a szűken vett diplomáciainál szorosabb kapcsolatot ápol a washingtoni orosz nagykövettel. A The Washington Post című lap és a CNN hírtelevízió azt közölte, hogy az amerikai igazságügyi minisztérium már januárban arra figyelmeztette Donald Trumpot, hogy Michael Flynn félrevezeti őt a nagykövettel folytatott beszélgetései tartalmát illetően; ezáltal az elnök legszűkebb köréhez tartozó tanácsadó potenciálisan sebezhető, az orosz politika bármikor megzsarolhatja őt.

A Flynn és Szergej Kiszeljov között az FBI jóvoltából lehallgatott telefonbeszélgetésekből kiderült, hogy a két politikus közt már Trump beiktatása előtt is téma volt az orosz szankciók enyhítése, pedig akkor még Flynn nem is töltötte be a nemzetbiztonsági tanácsadói posztot. Amikor néhány héttel ezelőtt felmerült a gyanú az esetleges együttműködéssel kapcsolatosan, Flynn először azt mondta Mike Pence alelnöknek, hogy a találkozón nem esett szó az Oroszország elleni szankciókról, majd pár nappal ezelőtt módosított a mondandóján, és úgy fogalmazott: talán megvitatták a szankciók ügyét is, már nem emlékszik rá pontosan.

S ha valaki még ezt is kevésnek találná a lemondáshoz, akkor egy újabb adalék Flynn viselt ügyeiről: ezzel párhuzamosan a hadsereg az után vizsgálódik, vajon a tanácsadó kapott-e pénzt az orosz kormánytól egy 2015-ös moszkvai látogatásakor.

Ezek is érdekelhetnek