Az én képernyőm: Zalán és a gumicukor

Jelentkezzen az a szülő, akit még soha sem égetett le szeretett utóda. Ezt a kamaszok is tudják művelni, de mivel ők nem szívesen mutatkoznak az ősökkel – úgy érzik, hogy éppenséggel azok égetik őket –, ritka a közös alkalom. Láttam azért már olyan kamaszlányt, aki a nővére esküvőjére bokáig érő, szegecsekkel kivert, fekete bőrkabátban, fekete bakancsban jelent meg. A toscanai társasúton pedig a kamaszfiú egész idő alatt ki sem nézett a busz ablakán, csak a telefonját nyomogatta, és sértett arckifejezéssel adta a világ tudtára: bárhol szívesebben lenne, mint itt… A szülei csak szégyenkeztek miatta. (A fiú, bár soha nem hitte volna senki, azóta elvégezte az egyetemet. Vigasz a szülőknek: túl kell élni a kamaszkort, aztán már csak jobb lehet.)

Ország-világUjlaki Ágnes2017. 03. 18. szombat2017. 03. 18.
Az én képernyőm: Zalán és a gumicukor

No de igazán az óvodás korosztály tudja meglepni és földbe döngölni gyanútlan szüleit. Mint például az én négyéves kislányom, aki a közértben átható, éles óvodáshangon kérdezte: – Vettél sört apának? Azt tudom, hogy te a bort szereted nagyon! – Igyekeztem minél kisebbre összehúzni magam a sorban állók kaján pillantásainak kereszttüzében: lebukott a piás anyuka… Sokszor kértem, ne tegyen nyilvánosan megjegyzéseket, majd otthon mindent megbeszélünk. Így aztán a villamoson hosszan fürkészte a szemben ülő, irtózatosan kifestett, cicomás öregasszonyt, rámutatott, majd sokatmondóan így szólt: na, lesz mit otthon megbeszélnünk! Persze körülöttünk mindenki vigyorgott, nekünk meg gyorsan le kellett szállnunk…

Ilyen történeteket minden szülő tudna mesélni. Ezért is találta ki a TV2, hogy olyan műsort csinál, amelyben ismert emberek, sztárok gyerekei hozzák zavarba a szüleiket. Rosszabbra számítottam, de lehet nevetni a Vigyázat, gyerekkel vagyok! című műsoron. Néhány gyerek túlprodukálja magát, de a többség aranyos. Ha kevéssé is megértő anyu-apu hibái iránt. Van, aki elkotyogja, hogy apu meztelenül mászkál otthon, más elújságolja, hogy szüleinek kék a fejük, amikor púznak(?), megint más eléggé hisztisnek festi le apukáját.

Jakupcsek Gabriella bájos kislánya arra a kérdésre, mi idegesíti legjobban, azt válaszolta: esténként, elalvás előtt Mozart-zenét kell hallgatnia, megnyugtatásként, de ő már unja is, utálja is, ám anyu nem kegyelmez. Egy mondattal sikerül elérnie, hogy az anyját könyörtelen diktátornak, sznob és felvágós nőnek láttassa, pedig bizonyára van magyarázat a „kegyetlenségre”. A szereplés után talán most majd Emma megmenekül Mozarttól.

Még viccesebb volt a fitneszguru házaspár kisfia, akiről kiderült, hogy titokban gumicukrot fal és minden vágya egy saját hűtő tömve szalámival. Zalán mesélte el azt is, hogy az anyja bezárta az autóba, úgy kellett kimásznia, kvázi megmenekülnie. Nevettünk és megsajnáltuk Rubint Rékát, aki döbbenten-nevetve tiltakozott, mert hát persze, hogy semmi horror nem volt az eredeti esetben. Majka kisfia pedig eljátszotta, hogyan menősködik az anyja, ami a tükör előtti hosszas illegetést jelenti.

Akadtak azért igazán meghökkentő információk, még ha nem is annak szánták. Például, hogy a hétéves Dubaiba vágyik – vajon miért pont oda? A másik, hasonló korú kislány pedig az egyik celebvalóságshow lelkes nézője. Bizonyára sok értéket tanul belőle…

A TV2 nagyon rákapott a gyerekekre. Gyerekek énekelnek, táncolnak, selypegve szavalnak, parodizálnak – és most már égetnek is. Ez a műsor eddig még kellemes volt, remélhetőleg tudják a mértéket továbbra is. De persze azért unalmas se legyen, és főleg: tudni kell majd idejében abbahagyni. Amúgy nem nagy szám. De már annak is örülni lehet, ha nézhető, kellemes a műsor, amin olykor nevetni lehet. Igazán nem vagyunk elkényeztetve.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek