Gyógyító semmi - Mást mond a tízes fokozatú mester, a tudós és a Szkeptikusok Társaságának elnöke

MAGYARORSZÁGON 1992-től vált ismertté a Petrezselyem József tibeti tanulmányai alapján meghonosított pránanadi. Mára száztízezren végezték el a több fokozatból álló tanfolyam első szintjét, s ezután már gyógyíthatnak is.

Ország-világSztankay Ádám2017. 03. 09. csütörtök2017. 03. 09.

Kép: Fehér Tara Pránanadi kezelés ezoterikus izé 2017.02.21 fotó: Németh András Péter, Fotó: Nemeth Andras Peter +36208281361

Gyógyító semmi - Mást mond a tízes fokozatú mester, a tudós és a Szkeptikusok Társaságának elnöke
Fehér Tara Pránanadi kezelés ezoterikus izé 2017.02.21 fotó: Németh András Péter
Fotó: Nemeth Andras Peter +36208281361

– Olyanok vagyunk, mint a csatornatisztító munkások – hoz tréfás hasonlatot Veress Szilvia tízes fokozatú pránanadi mester. Idézi a jóga tanítását: a prána minden energia ősforrása. A nadik a csatornák, melyeken át a szervezet energiát vesz fel.

Szilvia tizennégy éve foglalkozik energetikai gyógyászattal. A lakberendezést adta fel az alternatív gyógyításért, miután az édesanyja daganatos betegségben elhunyt. Szilvia azt mondja: kemény hónapok előzték meg távozását, a terápiája során orvosi műhiba is megesett. Tudja, hogy a pránanadi kezelés gyakorlati része sokak szemében szimpla kézrátétel. De a kezelő ilyenkor az univerzum energiáit, az ősforrást engedi át a beteg eldugult életerő-csatornáin, kitisztítva azokat. Megtörténik, hogy energiaátadás közben addig tünetet nem mutató elváltozást érzékel a beteg testében. Veress Szilvia minden ilyen esetben hagyományos orvosi vizsgálatot is javasol. A pránanadis kezelésnek egyébként is része a beszélgetés, melynek során a gyógyító a páciens önismeretét igyekszik erősíteni. A pránanadi hatásmechanizmusát hívei azzal magyarázzák: fizikai, pszichikai és spirituális síkon is támogatja az életfolyamatokat, erősíti a szervezet saját gyógyulási képességét. Egyben segíti a személyiség fejlődését. Veress Szilviához gyakorló orvosok is járnak kezelésre, a külvilág előtt titkolva a dolgot. Akad a doktorok között, aki azt mondja: nem tudja, mi és miként hat rá, de a pránanadi kezelések után jobban bírja a negyvennyolc órás szolgálatot a sebészeten. Veress Szilvia ugyanakkor hangsúlyozza: az energetikai kezelések nem képesek minden betegséget orvosolni. Sok függ azok súlyosságától, illetve az érintettek elszántságától.

Ám a mester azt mondja: még gyógyíthatatlan esetekben is megtörténhet, hogy a pránanadi könnyít az élettől való elszakadás kínjain.

Dr. Boldogkői Zsolt molekuláris biológus, a Szegedi Tudományegyetem Orvosi Biológiai Intézetének tanszékvezető tanára mindezzel szemben állítja: tudományos vizsgálatok bizonyították, hogy pránanadis energiák nem léteznek. Rendszeresen tart ismeretterjesztő előadásokat a tudomány és az áltudomány kapcsán.

Summás tényközléséhez azt is hozzátette: a placebo hatást, vagyis a psziché öngyógyító képességét ma is kutatják.

Azt pedig a gyakorló orvosok között is többen állítják: a szervezet ilyen önregenerációs képességének erősítése akár a hagyományos orvoslásban is hasznos lehetne. Csak ahhoz olyan egészségügyi rendszerre lenne szükség, amelyben az orvosoknak sokkal több ideje jutna empatikus kapcsolatot kiépíteni minden betegükkel, mint ahogyan azt a természetgyógyászok megtehetik a képzelt energiamezők között zajló rendeléseiken – mutatott rá Boldogkői Zsolt.

Veress Szilvia ismeri a szkeptikusok véleményét. Azzal együtt állítja: részéről lenne készség együttműködésre a hagyományos medicinával. A pránanadi működését vizsgáló tudományos kutatástól sem zárkózna el.

– Nekik kellene kezdeményezni – mondja erre lapunknak Vágó István, a Szkeptikusok Társaságának elnöke. A pránanadit meghonosító Petrezselyem József egyszer az egykori tévés szeme láttára hozott létre anyagot puszta energia segítségével két ujja közt a semmiből. Vágó azt mondja: már azt sem érti, amikor bűvész varázsol elő nyulat a kalapból. De ahogy a bűvészek sem szívesen ismétlik színpadi produkciójukat a tudomány embereinek terepén, úgy a pránanadis mester sem akarta később laboratóriumi körülmények között újramaterializálni a semmit.

 

Ezek is érdekelhetnek