Megjött Tóbiás!

Az első fekete gólya megérkezett a gemenci erdőbe.

Ország-világMunkatársunktól2017. 03. 14. kedd2017. 03. 14.
Megjött Tóbiás!

A fokozottan védett faj GPS-jeladóval ellátott példányának (és párja) élete webkamera segítségével követhető nyomon a Gemenc Zrt. honlapján (http://gemenczrt.hu).

Tóbiást, a 18 éves hímet 1999-ben gyűrűzték meg Bogyiszló környékén, a mostani fészektől nem messze.

A következő év januárjában a gyűrűje alapján Izraelben azonosították, majd kilenc évvel később szintén a Jordán folyónál találkoztak vele. Ez a gólya Gemencben 2013 óta a bekamerázott fészekre érkezik meg, ami azt jelenti, hogy a születési helyétől – tehát attól a fészektől, ahol valaha kikelt a tojásból – körülbelül 5 kilométerre fészkel. A gólyapár fészkében 2016-ban a négy tojásból három fióka bújt ki, ami rekordnak számít.

A fekete gólyák többsége március 15-e után érkezik meg. Tipikus fészkelőhelyük a tölgy-kőris-szil ligeterdők idős kocsányos tölgyfái. Az első fiókák május elején jönnek a világra. Megerősödésük után a kirepülés már július közepén megkezdődhet, de zömmel augusztus 10-e körül zajlik. Ezt követően néhány hetet még a fészkelőhely közelében tartózkodnak, majd útra kelnek. A fekete gólyák két fő vonulási útvonala közül az egyik a Gibraltári-szoroson, a másik a Boszporuszon át vezet.

Magyarországon ismereteink szerint mintegy 380–420 pár fekete gólya fészkel, közülük körülbelül 40 pár a Gemencben. Az itteni populáció a világ legnagyobb népsűrűségű feketególya-állománya.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek