Plohn regimentje - Veterán 48-as honvédeink portréi 1902-ből

1848-as honvédek a fényíró lemezei előtt. Írásunk a friss Szabad Föld 12. oldalán.

Ország-világSZF-ajánló2017. 03. 10. péntek2017. 03. 10.
Plohn regimentje - Veterán 48-as honvédeink portréi 1902-ből

CÍMLAPUNKON A HONVÉDEKRŐL KÉSZÜLT FOTÓK: PLOHN JÓZSEF, FORRÁS: TORNYAI JÁNOS MÚZEUM 

Évforduló rovatunkban a közeledő nemzeti ünnephez kapvcsolódó témákat dolgoztak fel hetilapunk munkatársai.


Puszták veteránjai
AZ 1848-AS SZABADSÁGHARC veterán katonáit – régi zselléreket, parasztokat, mesterembereket, házalókat – saját műtermében fotózta Plohn József hódmezővásárhelyi fényképész 1902-ben. A mezei hadfik hetven körül jártak már akkor. A Tornyai János Múzeum őrzi a különleges fotósorozatot, amelyből most négy honvédportrét közreadunk.
Karácsony Ágnes összeállítása a március 10-én megjelent Szabad Föld 12. oldalán.


"Véget nem érő Petőfi-történet" címmel Borzák Tibor számol be a Petőfi-kutatás fejleményeiről:
"Mindenképpen folytatni kell(ene) a szibériai levéltári kutatásokat. Egy levélben a barguzini rendőrfőnök például azt közli: nem tud több száműzöttet fogadni, mert a területén már 500 letelepített van. Hogy köztük volt-e Petőfi, a „titokzatos Petrovics”? Ez a barguzini őslakosok visszaemlékezései, a távolról érkező rabnak tulajdonított versek és sírjának exhumálásakor előkerült európai csontváz költőre jellemző testi jellegzetességei (például a kiálló bal szemfog) alapján sokak számára nem kérdés"
- írja munkatársunk.


Portré rovatunkban ugyancsak Borzák Tibor mutat be egy nem mindennapi kezdeményezést:
"Sok évtizedes álma vált valóra az emlékerdő létesítésével, majd az 1848/49-es és az 1956-os forradalmi hősök tiszteletére állított kopjafával.
Beliczay István nyugdíjas erdőmérnök még a múlt rendszerben kezdte terveit szövögetni, ám azokban az időkben efféle hazafias elgondolásokkal nem volt szerencsés előhozakodni.
Türelmesnek kellett lennie, amíg a tettek mezejére nem léphetett. Szüleitől örökölt kárpótlási jegyekből vásárolt egy földterületet a tompai határban, ahol már a fásítást is úgy végezte, hogy megfelelő legyen egy pihenőparknak." - A részletek "Mit rejt az Ördög-árok?" címmel a Szabad Föld friss számában olvashatók.
 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek