Tartozik, követel - Angela Merkel alaposan felkészült Donald Trumpból

Az amerikai elnök és a német kancellár első ízben találkozott egymással a washingtoni Fehér Házban.

Ország-világMarkos Mária2017. 03. 22. szerda2017. 03. 22.

Kép: US President Donald Trump and German Chancellor Angela Merkel meet in the Oval Office of the White House in Washington, DC, on March 17, 2017. / AFP PHOTO / SAUL LOEB, Fotó: SAUL LOEB

US President Donald Trump meets with German Chancellor Angela Merkel
US President Donald Trump and German Chancellor Angela Merkel meet in the Oval Office of the White House in Washington, DC, on March 17, 2017. / AFP PHOTO / SAUL LOEB
Fotó: SAUL LOEB

Az amerikai–német csúcstalálkozót óriási sajtóérdeklődés előzte meg. Részben a két ország világpolitikai súlya, részben pedig Trump elnök és Merkel kancellár markánsan eltérő álláspontja és stílusa miatt, s az sem merült mára teljesen feledésbe, hogy az amerikai elnökválasztási kampány idején a két politikus élesen bíráló nyilatkozatokat tett a másikról.

„Sokkal jobb egymással, mint egymásról beszélni” – nyilatkozta a megbeszélést követő sajtótájékoztatón Angela Merkel, aki alaposan felkészült Donald Trumpból, még a Playboy magazin 1990-ben Trumpról írt riportját is elolvasta. A kommentárok a két vezető derűs, feszültségektől mentes magatartását hangsúlyozták.

„A hamis híresztelések ellenére nagyszerű találkozónk volt” – írta a Twitteren floridai nyaralójában Donald Trump egy nappal a német kancellárral való találkozását követően.

A csúcs nem volt más, mint a liberális világrend védelmezőjének harca a protekcionizmus zászlóvivőjével – így értékelte az amerikai média az eseményt. Német kommentárok főleg a kancellár tárgyalásainak gazdasági jelentőségét emelték ki, és elismeréssel említették Angela Merkel erőfeszítését a határok nyitva tartása, valamint a szabad világkereskedelem fenntartása érdekében. A német vállalkozások csaknem 700 ezer amerikai munkahelyet biztosítanak, és a beszállító cégek alkalmazottjainak a száma ennél is magasabb.

A gazdasági kérdések mellett a másik fő téma a közös védelem ügye. A német kancellár kijelentette, hogy Berlin tartja magát a NATO-tagállamok azon közös, 2014-es célkitűzéséhez, hogy az elkövetkező hét évben valamennyi tagállam a hazai össztermék két százalékát védelmi kiadásokra fordítja. Angela Merkel a német védelmi kiadások növelését ígérte az amerikai elnöknek. A sajtótájékoztatón tapasztalt egyetértés ellenére Trump szombati Twitter-üzenetében már azt hangoztatta, hogy Németország „óriási összeggel” adós, szavai szerint jóval több pénzt kellene fizetnie az Egyesült Államoknak azért a „nagyszabású és rendkívül drága védelemért”, amelyet Washington nyújt Németországnak. Az Egyesült Államok elnöke viszont könnyen felejti el, hogy az Európai Unió jóval többet költ rászoruló országok felzárkóztatását szolgáló segélyprogramokra.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek