A Balatonnál már ezen a nyáron megmutatják, hogy nem csak hekk és lángos lehet a választék

Terítéken a minőség - A vendéglátás-oktatás alapvető reformját, kiemelt szakképzőkben pedig elit szakács- és pincérképzés meghonosítását vette tervbe a Pannon Gasztronómiai Akadémia. A szervezet Zsiday Royt váltó elnöke, a balatonszemesi Kistücsök éttermet vezető Csapody Balázs szerint a ma végző fiatalokat legalább még egy évig tanítani kell a szakma fortélyaira – ami tarthatatlan.

Ország-világ2017. 04. 29. szombat2017. 04. 29.

Kép: Szakma Sztár verseny képzés oktatás szakképzés iskola tudás hungexpo zsűrizés pincér felszolgáló vendéglátás tanulás 2017 04 25 Fotó: Kállai Márton

A Balatonnál már ezen a nyáron megmutatják, hogy nem csak hekk és lángos lehet a választék
Szakma Sztár verseny képzés oktatás szakképzés iskola tudás hungexpo zsűrizés pincér felszolgáló vendéglátás tanulás 2017 04 25 Fotó: Kállai Márton


Készen áll a Siófoki Szakképzési Centrum a szakképzés reformjára. A Szabad Földnek nyilatkozó Szamosi Lóránt főigazgató szerint ebben feladata van az államnak, a vállalkozóknak – az oktatás a minőségi szakképzést vállalhatja magára. Mint mondja, egyetért Csapody Balázzsal, mert „így lehet elkezdeni a gasztronómia új korszakát”. Az alapképzés mellett szűk körű, válogatott elit számára indítanának képzést. Ezt a kettőt eddig nem választották szét, de már Magyarországon is alakul az igényes vendégréteg, így abban bíznak, ha sikerül felkelteni az érdeklődést a minőségi szakma iránt, talán az is elérhető majd, hogy sikk legyen szakácsnak vagy pincérnek tanulni.

Szamosi elárulta: mivel ma már helyben is rendelkezésre áll a jó minőségű alapanyag (hal, vad, sajt, zöldség és gyümölcs), a Balatonnál már ezen a nyáron megjelennének a saját kitalálású, minőségi street food, vagyis utcán kapható étkekkel, hogy bárki láthassa, nem csak hekk és lángos lehet a választék.

Ezek is érdekelhetnek