A netadó elleni tüntetés óta nem látott tömeg vonult Budapest utcáin

Többről szólt a tüntetés - Békés eseménynek indult a vasárnapi, rég nem látott tömeget összehozó demonstráció. A helyzet a hivatalos program után durvult el, pár ezer fő továbbra is az utcákon maradt.

Ország-világHardi Judit2017. 04. 13. csütörtök2017. 04. 13.

Kép: CEU melletti tüntetés Várkert Bazártól - Parlement Kossuth tér - EMMI - Fidesz székház- Oktogon 2017.04.09 fotó: Németh András Péter, Fotó: Nemeth Andras Peter +36208281361

A netadó elleni tüntetés óta nem látott tömeg vonult Budapest utcáin
CEU melletti tüntetés Várkert Bazártól - Parlement Kossuth tér - EMMI - Fidesz székház- Oktogon 2017.04.09 fotó: Németh András Péter
Fotó: Nemeth Andras Peter +36208281361


A netadó elleni tüntetés óta most vasárnap vonultak fel a legtöbben Budapest utcáin. Az apropó a múlt héten elfogadott, felsőoktatási törvénymódosítás volt, amely nem véletlenül híresült el lex-CEU néven a köznyelvben. Ám a tömeg érezhetően nem csak a Soros György által alapított egyetem védelme miatt gyűlt össze, látszólag – bár erre vonatkozó rigmusok délután nem hangzottak el – sokan megjelentek, akik általánosságban a kormánypárttal elégedetlenek.

A nagy érdeklődés miatt a Várkert Bazártól indult a menet, amely a vártnál jóval nagyobb volt. Több tízezren lehettek (a szervezők szerint a létszám elérte a nyolcvanezret), idősek, fiatalok egyaránt. Pontos számot nem tudni, a felvonulás vége addigra érte el a Kossuth teret, mire a hivatalos program befejeződött.

A tömeg arra kérte Áder Jánost, ne írja alá a törvényt. Sokan családdal, kisgyerekekkel, kutyákkal érkeztek, és bár a tömeg hatalmasra duzzadt, az emberek rendezetten vonultak át a Parlamenthez. A tér megtelt, nagyobb balhéról nem érkezett hír, igaz, nem volt indulatoktól mentes a tömeg egy része: többen elzavarták a köztévé riporterét. Az Országház előtt körülbelül negyed nyolc körül ért véget a rendezvény, a tömeg nagy része hazament. Ott maradt azonban pár ezer, dühös ember. Ők már szervezetlenül mozogtak, céljuk – azontúl, hogy bejussanak a Parlamentbe – nem volt egyértelmű. Miután a Parlamentnél felsorakozott rendőrsorfalon nem jutottak át, előbb a közelben lévő Emmi-székházhoz vonultak, majd onnan a Fidesz Lendvay utcai székházához vették az irányt.

A főként 20-30 éves fiatalokból álló, pár ezres csoport elfoglalta a körutat és az Andrássy utat, a forgalom leállt. Érkezésükre számítottak a rendőrök, a székházhoz vezető kis utcákat lezárták – itt már nagyobb felfordulás volt, a rendőrök jelentései szerint a tüntetők erőszakosak voltak és provokálták őket. A székház közelébe végül nem jutott senki, akik még éjfél után is az utcán maradtak, az Oktogonhoz vonultak vissza és ott vertek „tábort” hajnalig.

Áder János köztársasági elnök hétfőn döntött az ügyben, hogy miként, az lapzártánkig nem derült ki. (Áder János az utolsó pillanatban aláírta a törvényt, ami újabb tiltakozási hullámot indított el. Szerdán újabb tömegtüntetés votl a Hősök terén és vidéki városokban, a tiltakozók a CEU, az oktatási szabadság és a kormány által támadott civil szervezetek mellett álltak ki - a szerk.)
 

Ezek is érdekelhetnek