Elkapkodott átadás - Nagy izgalmakat okozott a kilátó

Őrtorony névre keresztelt mutatós kilátó épült Tihany sajkodi településrészén, aki feltrappol rá, az csodálatos balatoni panorámában gyönyörködhet. Üröm az örömben, hogy a tervezők nem számoltak a Sajkodon áthaladó növekvő forgalommal.

Ország-világHardi Péter2017. 04. 16. vasárnap2017. 04. 16.

Kép: Tihany, 2016. november 2. Az újonnan átadott Őrtorony kilátó Tihanyban 2016. november 2-án. MTI Fotó: Bodnár Boglárka, Fotó: Bodnár Boglárka

Elkapkodott átadás - Nagy izgalmakat okozott a kilátó
Tihany, 2016. november 2. Az újonnan átadott Őrtorony kilátó Tihanyban 2016. november 2-án. MTI Fotó: Bodnár Boglárka
Fotó: Bodnár Boglárka

Az üdülőtulajdonosok persze azonnal tiltakoztak, különösen, amikor kiderült, hogy nincs is használatbavételi engedélye a létesítménynek, jóllehet Fazekas Sándor miniszter már tavaly novemberben átadta.

Az ingatlantulajdonosok érdekeiért fellépő Sajkodért Egyesület tiltakozása eredményre vezetett, a kilátót átmenetileg lezárták a turisták elől. Persze nem ez a megoldás, sokkal inkább a megfelelő parkolási lehetőség – még Sajkod előtt. – Húsvétra talán már két parkolót is használni tudnak az érkezők – válaszolta érdeklődésünkre Tósoki Imre, Tihany polgármestere. Az egyik ötven perc sétára lesz a kilátótól, a másik húsz percre. Hogy a turisták véletlenül se akarják megtakarítani a gyaloglást, Sajkodra a kihelyezendő közlekedési táblák szerint csak az engedéllyel rendelkezők hajthatnak be. És ha az ügyféllé előlépett egyesület nem fellebbezi meg a használatbavételi engedélyt, akkor hamarosan látogatható lesz az Őrtorony.

A kérdés már csak az: a parkolók miért nem még a kilátó megnyitása előtt készültek el?
 

Ezek is érdekelhetnek