Háborgás felsőfokon - Lex CEU és heves tiltakozás

Villámsebességgel tárgyalta a hét elején a kormány a külföldi egyetemek szabályozását meghatározó törvénytervezetet, amely sokak szerint a Soros György által alapított Közép-európai Egyetem, vagyis lényegében a CEU működését nehezítené meg.

Ország-világhj2017. 04. 07. péntek2017. 04. 07.

Kép: Tüntetés a CEU mellet, a CEU ellehetetlenitése ellen Nádor utca Közép-európai Egyetem Soros 2017.04.02 fotó: Németh András Péter, Fotó: Nemeth Andras Peter +36208281361

Háborgás felsőfokon - Lex CEU és heves tiltakozás
Tüntetés a CEU mellet, a CEU ellehetetlenitése ellen Nádor utca Közép-európai Egyetem Soros 2017.04.02 fotó: Németh András Péter
Fotó: Nemeth Andras Peter +36208281361


Ezernél is több értelmiségi, tudós, oktató, amerikai és magyar diplomata, politikus (többek között Navracsics Tibor fideszes EU-biztos) kéri-követeli a Fidesz-KDNP-től, álljon el a CEU-t vegzáló törvényjavaslattól.

Vasárnap délután mintegy tízezer tüntető vonult fel Budapest utcáin, kiállva az egyetem mellett. A kormány mégis hajthatatlan.

Orbán Viktor kormányfő – aki nem is próbálja leplezni, hogy nem a CEU ellehetetlenítése a célja a sebtiben elfogadott törvénynek – pénteken a Kossuth rádióban kijelentette, a csalás, az csalás, még Soros egyeteme sem áll a törvények felett.

A kormánykommunikáció szerint az egyetem egy, ötévente elvégzett ellenőrzés során akadt fenn a rostán (a HVG információiból az derül ki, ilyen ellenőrzés korábban még nem is volt, hiába mondja ezt több fideszes politikus).

Múlt kedden gyorsan törvénytervezetet nyújtottak be, amely szerint csak olyan, EU-n kívüli egyetem végezhet felsőoktatási tevékenységet az országban, amelynek a székhelyországban is van ilyen intézménye, illetve a működésről kétoldalú nemzetközi szerződésnek kell születnie – vagyis gyakorlatilag a kormány döntene az egyetemek alapításáról, működéséről.

A miniszterelnök szerint nem fair a magyar egyetemekkel szemben, hogy a CEU Magyarországon és az USA-ban is érvényes diplomát állít ki. „Ellentétben a miniszterelnök kijelentésével, jelenleg nincs érvényben olyan törvény Magyarországon, amely megköveteli, hogy az egyetemek származási országukban is folytassanak képzést annak érdekében, hogy Magyarországon diplomát adhassanak ki. A CEU jogosult arra hogy magyar és amerikai diplomát adjon ki” – reagált Orbán vádjaira még múlt héten az egyetem. A kijelentés első fele azonban nemsokára már nem állja meg a helyét, a parlament ugyanis kedd reggel elfogadta a törvénytervezetet. A most elfogadott törvényjavaslat addig nem lép életbe, míg Áder János köztársasági elnök alá nem írja.
 

Ezek is érdekelhetnek