Jászságiak a kábítószer ellen

Mint szerte az országban, a Jászságban is egyre nagyobb gondokat okoz a kábítószer, amelyet sokan már fiatalkorban, gyerekként kipróbálnak.

Ország-világB. G.2017. 04. 04. kedd2017. 04. 04.
Jászságiak a kábítószer ellen

Ezt megelégelve döntöttek úgy a térség önkormányzatai és civil szervezetei, hogy megalakítják a Jászsági Kábítószerügyi Egyeztető Fórumot. A tizennyolc térségi település részvételével létrejött testület tagjai közösen szeretnének fellépni a kábítószer- fogyasztással, valamint az alkohol okozta problémákkal szemben. Szatmári Antalnétól, Jászberény alpolgármesterétől, a fórum társelnökétől – a másik társelnök dr. Pető Katalin orvos – megtudtuk, hogy a nemzeti drogstratégiához alkalmazkodva először azt szeretnék kideríteni, hogy a drogok milyen mértékben vannak jelen, majd a helyzetelemzést követően kidolgozzák a szükséges munkatervet, meghatározzák a feladatokat, ezzel párhuzamosan pedig megteremtik a programkidolgozás és -megvalósítás anyagi hátterét.

A tapasztalatok szerint a klasszikus drogok (kokain, LSD, heroin) még ritkán tűnnek fel a Jászságban. Az alkohol mellett azonban már sok bajt okoznak a szintetikus, úgynevezett dizájner drogok, amelyek terjesztői egyre fiatalabb korosztályokat céloznak meg. A térségben ugyan van lehetőség a szenvedélybetegek kezelésére, de az akut ellátás után a jászberényi kórházból elengedik a betegeket – akiken legközelebb csak Szolnokon tudnak segíteni. A fórum éppen ezért az utókezelést is a Jászságban szeretné megoldani.
 

Ezek is érdekelhetnek