Német minőség

Eddig is tudhattak a magyar hatóságok egyet-mást a nálunk, illetve például a Németországban árult termékek közti minőségi különbségekről – mondja László, aki már jó húsz éve abból él, hogy Regensburgban vásárol német árukat és azokat Magyarországon eladja.

Ország-világTanács István2017. 04. 07. péntek2017. 04. 07.
Német minőség


Az általa legálisan forgalmazott árunak van adatlapja, azt az ÁNTSZ szakértője el szokta kérni, s legutóbb is csodálkozott, hogy mennyire más az összetétele ugyanannak az öblítőszernek Németországban, mint amilyet Magyarországon árulnak.

E „német minőség” tartja meg az árus törzsvásárlóit. Közönséges, mindennapi cikkeket árul: élelmiszert és vegyi árut. Úgy tapasztalja, az élelmiszer is kicsit jobb minőségű Németországban: roppanósabb a nápolyi, több benne a kakaó.

A vegyi árukban nagyobb a differencia: a mosópor jobban mos, az öblítő tovább tartja az illatát. Németországban árulnak olyan márkákat is, amelyeket nálunk nem vagy már nem kínálnak. Kivételt jelent László, akinél megtalálják e márkákat is a vevők. Nem tudja, ezeket miért nem forgalmazzák a magyarországi multik, mindenesetre neki ez jelenti a piaci rést.

Nincsenek különleges kapcsolatai. Regensburgban az ottani Metro Áruházban vásárol – nagykereskedelmi áron. De a kínálata jelentős részét kiskereskedelmi hipermarketekből szerzi be – ott 30-40 százalékos leárazások is vannak. Magyarországon a multiknál a félkilós Barilla tészta még akció idején is 300-350 forint – Regensburgban 200 forintnak megfelelő euróért meg tudja venni. Néhol rászólnak, hogy nem vehet meg egyszerre több kartonnal ugyanabból az áruból. Olyankor újra meg újra bemegy, és más-más pénztárnál vásárol.

Alkalmilag bérelt, 3,5 tonnás teherautóval jár áruért. Alkalmazottja nincs. Vasárnap és hétfőn zárva tart – első a család. A német minőség és az azt értékelő vevőkör eltartja őt.
 

Ezek is érdekelhetnek