Azt akarják elérni, hogy önként vegyék le a polcokról a gyengébb minőségű termékeket

MI VAN A TUBUSBAN? Ha az élelmiszereknél nem is volt egyértelmű, hogy a keleti uniós tagországokban gyengébb minőségű élelmiszert árusítanak azonos néven a multibolthálózatok, a fogkrémek esetében ez megalapozottabb. Ez derült ki a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium közleményéből.

Ország-világO. Horváth György2017. 05. 21. vasárnap2017. 05. 21.

Kép: fogkrém fogmosás fogkefe higiénia tisztálkodás 2017 05 15 Fotó: Kállai Márton

Azt akarják elérni, hogy önként vegyék le a polcokról a gyengébb minőségű termékeket
fogkrém fogmosás fogkefe higiénia tisztálkodás 2017 05 15 Fotó: Kállai Márton

A fogyasztóvédelmi hatóság folyamatosan vizsgálja a háztartási-vegyipari és kozmetikai cikkeket, köztük a fogkrémeket. A magyarországi   mintákat többféle üzletláncból, diszkontáruházakból szerezte be (például Tesco, Müller, DM, Spar, Ázsia Center). Az összehasonlító vizsgálatok során Ausztriában és Németországban is vettek mintákat. Az első vizsgálatok azt mutatják, hogy az ellenőrzött fogkrémeknél a mért fluortartalom eltérő mértékben nem felelt meg a címkén feltüntetett értéknek sem az Ausztriában, sem pedig a Magyarországon vásárolt minták esetében.

Volt olyan fogkrém, amelyben a Magyarországon forgalmazott termékben jelentősen kevesebb volt. A csomagoláson, a tubuson feltüntetett fluortartalomra vonatkozó érték megjelölése a gyártó által vállalt mennyiséget tükrözi. Amennyiben a valós, mért érték nem felel meg a címkén feltüntetett értéknek, úgy ezen információ alkalmas lehet a fogyasztók megtévesztésére, így ez Magyarországon hatósági eljárást von maga után.

A vizsgálatok azt akarják elérni, hogy a kereskedők és a gyártók önként vonják ki a forgalomból, vegyék le a polcokról a gyengébb minőségű termékeket. Addig folytatódnak az ellenőrzések, ameddig nem jelennek meg egységes minőségű termékek a kereskedelmi forgalomban.

Ezek is érdekelhetnek