Csillaghullás a Csatorna partján

Az Európai Unió zászlajának egyik csillagát leverő munkásról készített festményt egy doveri épület falán a világ leghíresebb street art művésze. Banksy Brexitre reagáló alkotása múlt szombat éjjel került fel a La Manche-csatornánál fekvő város épületére.

Ország-világMunkatársunktól2017. 05. 14. vasárnap2017. 05. 14.

Kép: A section of an artwork attributed to street artist Banksy, depicting a workman chipping away at one of the 12 stars on the flag of the European Union, is seen on a wall in the ferry port of Dover, Britain May 7, 2017. REUTERS/Hannah McKay FOR EDITORIAL USE ONLY. NO RESALES. NO ARCHIVES., Fotó: HANNAH MCKAY

A section of an artwork attributed to street artist Banksy, depicting a workman chipping away at one of the 12 stars on the flag of the European Union, is seen on a wall in the ferry  port of Dover
A section of an artwork attributed to street artist Banksy, depicting a workman chipping away at one of the 12 stars on the flag of the European Union, is seen on a wall in the ferry port of Dover, Britain May 7, 2017. REUTERS/Hannah McKay FOR EDITORIAL USE ONLY. NO RESALES. NO ARCHIVES.
Fotó: HANNAH MCKAY

A kilétét mai napig titokban tartó művész helyszínválasztása szimbolikus: a doveri műalkotással szemben, a csatorna túloldalán, Calais azóta felszámolt menekülttáborában 2015-ben már készített egy graffitit. Ezen a szíriai bevándorló apa gyermekeként napvilágot látott Apple-alapító, Steve Jobs látható. Az időzítés hasonlóan parádés: három nappal később, május 9-én ünnepelték az európai egység napját. A téma aktualitására csak ráerősít, hogy az utóbbi időben nőtt a feszültség az uniós vezetők és az alkudozás mellett a június 8-i választásokra is kampányoló brit kormány között.
 

Ezek is érdekelhetnek