Lehetséges lenne? Inkább elnézik a parlagfű terjedését, mint hogy rengeteg beteg érdekeit figyelembe vegyék?

Elmaradó számonkérés - Botrányosnak tartja Pós Péter, az Asztmás és Allergiás Betegek Országos Szövetségének elnöke, hogy a Fenntartható Fejlődés Bizottság által 2008-ban létrehozott Allergia-parlagfű Kerekasztal megszűnt. Az ok: egy évig senki sem hívta össze, ezért az alapszabály szerint magától kimúlt.

Ország-világHardi Péter2017. 05. 05. péntek2017. 05. 05.
Lehetséges lenne? Inkább elnézik a parlagfű terjedését, mint hogy rengeteg beteg érdekeit figyelembe vegyék?

Ez a tény bizonyítja, hogy a problémával a politikusok érdemben nem kívánnak foglalkozni. A nyilvánosság előtt jól hangzik, amint elmondják, mennyi pénzt költöttek el kampányokra – ha egyébként valóban arra fordították –, de valójában már nem erre lenne szükség, sokkal inkább cselekvésre. Egészen pontosan a meglévő jogszabályok betartatására.

Márpedig a tapasztalat szerint maguk az önkormányzatok sem tartják be azokat, ezért aztán nincs is erkölcsi alapjuk arra, hogy másokat büntessenek miatta.

Az eredmény pedig elkeserítő: az évek során a levegőben lévő allergének pollenszáma kizárólag az időjárás miatt változott, a meghozott jogszabályoknak semmiféle hatásuk nem volt rá. Ha az intézkedések elmaradásának okát keressük, akkor az is felvetődhet, hogy a döntéshozók a szennyezésért felelőseknek akarnak kedvezni, nem a betegeknek.

A minden másnál inkább favorizált gazdasági növekedés érdekében ugyanis inkább elnézik a parlagfű terjedését, mint hogy az allergénekre érzékeny több millió beteg érdekeit figyelembe vegyék.

Ezek is érdekelhetnek