Petőfiből Szendrey, Vak Bottyánból Hajós Alfréd

VÁLTOZTAK A NEVEK Őrbottyánban. Igaz, nem a kommunista mártírokról elnevezett utcákat kellett megváltoztatni, hanem a rendszertelen számozás miatt kialakult kaotikus állapotok megszüntetésére volt szükség.

Ország-világBorzák Tibor2017. 05. 22. hétfő2017. 05. 22.

Kép: Őrbottyán Petőfi sándor utca átnevezés Szendrey Júlia utca 2017 05 12 Fotó: Kállai Márton

Petőfiből Szendrey, Vak Bottyánból Hajós Alfréd
Őrbottyán Petőfi sándor utca átnevezés Szendrey Júlia utca 2017 05 12 Fotó: Kállai Márton

Nyolcvannyolc utca nevét változtatták meg Őrbottyánban. Évtizedes probléma ugyanis, hogy sok helyen nem volt házszám, csak helyrajzi szám, nehezen talált oda a mentő, a tűzoltó, a futár. Egykoron a belterület külső végétől visszafelé számozták az ingatlanokat, ezért értelemszerűen az új épületeknek csak helyrajzi számot lehetett kiadni, ez pedig óriási káoszt okozott.

Még jobban bonyolította a helyzetet, hogy a település utcáit két főút és egy  vasútvonal szeli ketté, így a mellékutcák nevét az egyik oldalon meg kellett változtatni, hiszen ugyanolyan névvel és számozással nem indulhat két ellentétes utca. Az elvek szerint a magasabb rendű közút irányából oszthatók ki a számok, nem pedig fordítva, ahogyan régen tették.

A hétezer lélekszámú városban még az ott lakókat is próbára tette az egyikmásik utcában való eligazodás. A polgármesteri hivatalban szeptember végéig többéves előkészítő munka végére érnek: kihelyezik az új utcanévtáblákat és a helyes házszámokat, de egy ideig még a régi táblák is fennmaradnak.
Például a Petőfi Sándor utca a főút túloldalán Szendrey Júlia utcaként folytatódik, a Vak Bottyán pedig Hajós Alfrédként.

Kmetty Károly polgármester a Szabad Földnek elmondta: a változások mintegy ötezer helybelit érintenek, ami nem kevés adminisztrációs intézkedéssel jár. A lakcímkártyák cseréjét, a közműszolgáltatók, a nyugdíjfolyósító, a családtámogató, a földhivatal értesítését magára vállalta az önkormányzat, s azon vállalkozások esetében, ahol kizárólag a címváltozás érinti a társasági szerződést, ott az önkormányzat ingyen megteremti az ügyvédi hátteret. Viszont a gépjármű forgalmi engedélye, a bankszámla- vagy a mobiltulajdonosok adatainak átírása ügyében nem intézkedhetnek. A „rendrakás” teljes összege megközelíti a nyolcmillió forintot.

Ezek is érdekelhetnek