Sírhant Művek - Téves riasztás - Megintett bringások - Erdogan elől menekülő katonák

A Szabad Föld hetilap Külvilág rovatában megjelent hírmorzsák.

Ország-világM. M.2017. 05. 14. vasárnap2017. 05. 14.
Sírhant Művek - Téves riasztás - Megintett bringások - Erdogan elől menekülő katonák


SÍRHANT MŰVEK
Az amerikai képviselőház hatályon kívül helyezte az Obamacare néven ismert egészségbiztosítási törvényt. Becslések szerint akár 24 millióan is egészségügyi ellátás nélkül maradhatnak.
Erre reagálva indult egy olyan weboldal, amelynek üzemeltetői gondoskodnak arról, hogy a regisztrált látogatók hamvait az elégtelen egészségügyi rendszer miatt bekövetkező halálukat követően – egy üzenet kíséretében – postázzák azon republikánus képviselők egyikének, akik megszavazták a törvényt. Az oldal iránt akkora volt az érdeklődés, hogy össze is omlott induláskor.

TÉVES RIASZTÁS
Iszlamista aktivistának hittek, ezért tévedésből agyonlőttek a szomáliai biztonsági erők egy 31 éves minisztert. A kormány legfiatalabb minisztere korábban menekült volt, a kenyai Dadaab táborban nőtt fel több százezer szomáliaival együtt.
Szomália nagy része az al-Kaidához kötődő radikális iszlamista felkelőcsoport, az al- Shabaab irányítása alá tartozik.
A katonák időnként túlzó elővigyázatosságból a hivatalnokokat vagy akár egymást is lelövik.

20 biciklist figyelmeztetnek a bécsi parkőrök naponta a Schönbrunni Kastélynál,
hogy ne hajtsanak be kerékpárral. Sokszor még a bécsiek sincsenek tisztában azzal, hogy az osztrák főváros néhány parkjában nemcsak biciklizni tilos, de még tolni sem szabad a kerékpárt. Ilyen például a Schönbrunni Kastélypark, az Augarten, a Burggarten, a Volksgarten és a Belvedere parkja, ahová egyébként semmiféle állatot nem szabad bevinni. Aki megszegi a szabályt, az akár 700 eurós büntetést is kaphat.

FOGADÓKÉSZSÉG
Első alkalommal kaptak politikai menedékjogot török katonák és családtagjaik Németországban.
A tavaly júliusi sikertelen puccskísérletet követően tízezreket vettek őrizetbe vagy függesztettek fel állásaikból Törökországban.
A török állampolgárok között értesülések szerint NATO-katonák is vannak, akik a török hadseregből való elbocsátásukat megelőzően Németországban állomásoztak, és többnyire diplomata-útlevéllel is rendelkeznek. Egy év alatt 414 török katona, diplomata, bíró és magas rangú tisztségviselő nyújtott be menedékkérelmet Németországban.
 

Ezek is érdekelhetnek