Túl a gólvonalon - Végre egy magával ragadó, élvezhető, szerethető magyar vígjáték

Végre egy magyar vígjáték, ami mentes az erőltetett poénoktól, magával ragad, élvezhető és szerethető.

Ország-világBiczó Henriett2017. 05. 31. szerda2017. 05. 31.
Túl a gólvonalon - Végre egy magával ragadó, élvezhető, szerethető magyar vígjáték


Pedig M. Kiss Csaba és Rohonyi Gábor igencsak érzékeny témát választott a Brazilok című filmjéhez. A mélyszegénységben élő cigányságot vitték vászonra, pontosabban a focipályára. A helyszín tökéletes terep ahhoz, hogy ne mély társadalmi szociodrámában boncolgassák a cigányok és az előítéletes többség feloldhatatlan konfliktusait, hanem laza legyen és vicces, miközben nem rejti véka alá a valóságot sem. Nem akar igazságot tenni és véleményt alkotni, a pőre valójában ábrázolja a mai magyar társadalmat. A cigányok fát lopnak, fémmel kereskednek, a nem cigányok pedig korruptak és gyűlölnek. Előfordul ez a hétköznapi életben is.

A történet egyszerű. Adott egy csóró kis falu, aminek vezetősége focibajnokságot rendez. Az újonnan érkezett, fociőrült papnak (Bánki Gergely) köszönhetően a cigány csapat, a Brazilok is szerepelhet a megmérettetésen. A tét nem csak a kitüntető első hely, egy rejtélyes idegen azt is felajánlja, hogy a kupagyőztes elutazhat Rióba. A két csapat vezetői az egy év börtön után frissen szabadult Áron (Nagy Dániel Viktor) és a falu legbefolyásosabb politikusának fia, Török (Dóra Béla). Kis túlzással azt mondhatni: érezhetnénk magunkat Veronában is, hiszen akár a Rómeó és Júliában, itt is van szerelmi szál, árulás, megbánás.

Az Indul a bakterház című film óta talán most sikerült a legjobb gyerekfőszereplőt választani.

Lakatos Erik könnyedén és természetesen bújik Puporka Fingi bőrébe, az amatőr fiú játéka és narrátori munkája szinte viszi az egész filmet. Végig teljes az összhang a profi színészek és a civil szereplők között; ilyenkor gondolja azt az ember, hogy a tehetség mégiscsak egy mélyről jövő áldás.

A néző pontosan tudja, hogy egy mesét néz, mert az alaptörténetnek kevés köze van a valósághoz. De úgy lehet rajta nevetni, hogy a filmbéli Acsán történtek bármelyik magyar faluban játszódhattak volna.  

Ezek is érdekelhetnek