Durván visszaszólt az őt fgyelmeztetőknek - Theresa és a 'nyüszítő farkasok'

Közvetlenül – a lényegét tekintve – a Brexitről szóló választás előtt a szigetország lakóit korántsem a britek és az unió válása foglalkoztatja. Az angolos távozás helyett a biztonság a vezető téma Nagy-Britannia-szerte azután, hogy néhány héten belül másodszor követtek el súlyos terrorcselekményt, másodszor függesztve fel a választási kampányt.

Ország-világMarkos Mária2017. 06. 09. péntek2017. 06. 09.

Kép: London Bridge terror attack vigil, Potters Fields Park, London, Image: 335177689, License: Rights-managed, Restrictions: NO UK NEWSPAPERS. NOT FOR SALE IN FRANCE, GERMANY, SWEDEN, NORWAY, DENMARK, AUSTRALIA, Model Release: no, Credit line: Profimedia, Press Association, Fotó: Profimedia

Incident at London Bridge
London Bridge terror attack vigil, Potters Fields Park, London, Image: 335177689, License: Rights-managed, Restrictions: NO UK NEWSPAPERS. NOT FOR SALE IN FRANCE, GERMANY, SWEDEN, NORWAY, DENMARK, AUSTRALIA, Model Release: no, Credit line: Profimedia, Press Association
Fotó: Profimedia

Közzétette a jnius 3-i, szombati londoni merénylet három elkövetője közül kettőnek a nevét a Scotland Yard. A londoni rendőrség terrorizmusellenes parancsnokságának közleménye szerint a merényletet harmadik, egyelőre meg nem nevezett társukkal együtt Khuram Shazad Butt és Rachid Redouane hajtotta végre. A Scotland Yard ismertetése szerint mindketten a kelet-londoni Barking városrészben éltek. A 27 éves Khuram Shazad Butt pakisztáni születésű brit állampolgár volt, a 30 éves Rachid Redouane pedig „marokkóinak és líbiainak vallotta magát”.

A három terrorista szombaton késő este egy bérelt fehér furgonnal felhajtott a London híd járdájára, ahol gyalogosokat gázoltak el, majd a közeli piac, a Borough Market környékén sok embert megkéseltek. A támadásban heten meghaltak, 48-an megsérültek.

A március vége óta Nagy-Britanniában elkövetett három terrorcselekményt nem külföldről irányították, a merényletek tervezése „jórészt hazai súlypontú” volt. A történtek ellenére nem emelkedik a terrorfenyegetettség hivatalosan megállapított szintje Nagy-Britanniában, továbbra is a második legmagasabb, „súlyos” szinten marad – jelentette be Theresa May, akit Jeremy Corbyn, az ellenzéki Munkáspárt vezetője lemondásra szólított fel a rendőrség létszámának csökkentése miatt. Mayt tette felelőssé, mondván, az előző kormány belügyminisztereként ő vezényelte le a létszámnyirbálást. Hozzátette: „ezt a problémát a választópolgárok tudják majd a legjobban rendezni” a csütörtöki előrehozott parlamenti választásokon.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek